miercuri, 28 decembrie 2022

Obiectivul 14: Viaţa sub apă. Conservarea și utilizarea durabilă a oceanelor, mărilor și resurselor marine

 Obiectivul 14: Viaţa sub apă. Conservarea și utilizarea durabilă a oceanelor, mărilor și resurselor marine


Conferința ONU Ocean din acest an din Portugalia în lupta pentru #SalvațiOceanul.

Mii de responsabili politici, experți și reprezentanți ai unor ONG-uri pentru apărarea mediului s-au întâlnit la Lisabona, la apelul ONU, pentru a dezbate starea fragilă a oceanelor. Conferința a durat  5 zile
Conferința Oceanului ONU, care s-a încheiat la 1 iulie după cinci zile de discuții online și în persoană la Lisabona, Portugalia, a avut ca rezultat o nouă Declarație a șefilor de stat și de guvern și a altor reprezentanți la nivel înalt care reafirmă importanța acțiunii pentru îmbunătățirea sănătății oceanelor și a ecosistemelor acestuia.
Oceanele acoperă trei sferturi din suprafața Pământului, conțin 97% din apa Pământului și reprezintă 99% din spațiul de viață al planetei în volum.
Toată lumea poate fi parte a soluției. Oceanul conduce sisteme globale care fac Pământul locuibil pentru omenire. Apa noastră de ploaie, apa potabilă, vremea, clima, coastele, mare parte din alimentele noastre și chiar oxigenul din aerul pe care îl respirăm sunt toate furnizate și reglementate în cele din urmă de mare.
Gestionarea atentă a acestei resurse globale esențiale este o caracteristică cheie a unui viitor durabil. Cu toate acestea, în prezent, există o deteriorare continuă a apelor de coastă din cauza poluării, iar acidificarea oceanelor are un efect advers asupra funcționării ecosistemelor și a biodiversității. Acest lucru are, de asemenea, un impact negativ asupra pescuitului la scară mică.
Salvarea oceanului trebuie să rămână o prioritate. Biodiversitatea marine este esențială pentru sănătatea oamenilor și a planetei noastre. Zonele marine protejate trebuie gestionate eficient și dotate cu resurse adecvate, iar reglementările trebuie puse în aplicare pentru a reduce pescuitul excesiv, poluarea marine și acidificarea oceanelor.
Poluarea cu plastic provoacă, anual, moartea a 1 milion de păsări și a mai bine de 100.000 de animale marine.
În timpul conferinței, au fost publicate o serie de postări pe blog care subliniază concluziile și mesajele cheie ale raportului ICSU.
https://t.co/QtPJbVXpcf
https://www.un.org/sustainabledevelopment/5-actions-you-can-take-to-saveourocean/
https://council.science/ro/current/blog/key-takeaways-unoc-2022/

https://bit.ly/3Vub5sM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu