Activitati

Atelier informațional – educativ la BNRM dedicat ODD-urilor


În cadrul Săptămânii Internaționale a Accesului Deschis 23 - 29 octombrie 2017, Centrul de Informare ONU al Bibliotecii Naţionale a găzduit la 26 octombrie curent atelierul informaţional - educativ intitulat  “Educație pentru o viață sănătoasă” în sprijinul unui mod sănătos de viaţă, prin nutriţie, alimentaţie variată, mişcare şi un stil de viaţă echilibrat.


Acest eveniment a venit în scopul creșterii nivelului de conștientizare și de înţelegere a modului sănătos de viaţă. Promovarea sănătății și stării de bine este unul din cele 17 Obiective Globale care formează Agenda de Dezvoltare Durabilă - 2030, întrucît Biblioteca Naţională şi-a luat angajamentul promovării  şi realizării  Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) - 2030;

 În Republica Moldova, Obiectivul 3 de pe Agenda 2030 are scopul să reducă riscurile legate de sănătate prin oferirea accesului mai larg la serviciile de sănătate, inclusiv accesul la serviciile de calitate. De asemenea, Agenda prevede eforturi de oferire a informației și educației cu privire la problemele de sănătate, cum ar fi stilul de viață sănătos, promovarea sănătății mintale și a serviciilor medicale în domeniul sănătății sexual-reproductive. atelier dedicat ODD-urilor. 

Pe parcursul atelierului, cu luări de cuvînt au venit dna Victoria, BUCĂTARU, nutriționist din cadrul Centrului de nutriție THEIA. Dna Nadejda BORDIANmedic obstetrician-ginecolog din cadrul Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor "Neovita", Chișinău, precum și dl. Maxim MELINTI -preot, paroh al Bisericii Ortodoxe "Acoperământul Maicii Domnului", s. Ghidigihici, mun. Chișinău, preşedinte al Centrului Social “Insula Fericirii”, mun. Chișinău.







Spre finalul atelierului, moderatoarea Tatiana GHEICEANU, șef secție "Lectura publică" a înmânat o donaţie de carte Universității de Stat din Tiraspol pentru relaţiile de colaborare dintre instituţii.



Vezi mai multe poze de la eveniment aici https://www.facebook.com/pg/CentrulONU/photos/?tab=album&album_id=715377448663305

Evenimentul a fost înregistrat și poate fi privit în reluare la linkurile de mai jos:


Partea I-a



Partea II-a




Atelier informațional - educativ la BNRM

#Obiectiv3 #SanatatesiStaredeBine



Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chișinău, Centrul de Informare ONU din cadrul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, invită doritorii la Atelierul Informațional - Educativconsacrat Săptămânii de prevenire a intoxicațiilor acute neprofesionale de etiologie chimică cu genericul “Asigură un mediu fără pericole chimice pentru Copilul tău.”
         Evenimentul va avea loc la 5 septembrie, orele 13.00 în incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, str. 31 august 1989 78-A, etajul II, Sala de Lectură №1.
         Raportori:
1.     Nicolae, ROȘCA - șef secție controlul și prevenirea bolilor netransmisibile, Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chișinău.
2.     Adrian, PÎSLARU - șef secție Toxicologie. IMSP Spitalul Clinic Municipal ,,Sfânta Treime”.
3.     Lilia COTOROBAI, Vasile PANAINTE, Nicoleta VASILIȚA – secție controlul și prevenirea bolilor netransmisibile, Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chișinău.


Conferinţa publică cu genericul “Energie sigură şi sustenabilă prin efort comun şi consum responsabil”

Centrul de Informare ONU din cadrul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova invită doritorii la conferința publică dedicată eficienţei energetice cu genericul: “Energie sigură şi sustenabilă prin efort comun şi consum responsabil”, cu vernisarea expoziţiei “Energie sustenabilă”.


Conferinţa îşi propune să crească nivelul de conștientizare și de înţelegere a modului în care se poate îmbunătăţi eficiența energetică. Acţiunea vine în sprijinul Agendei  2030, de promovare şi susţinere a celor 17 ODD-uri (Obiective de Dezvoltare Durabilă).

De această dată, supunem atenţiei dvs. ODD-urile cu nr. 7, 12, privind “Energia accesibilă şi curată” prin “Consum şi Producţie responsabile” pentru a promova iniţiative privind consumul responsabil de energie şi a merge înainte către regenerabile, pentru o energie curată, sigură şi eficientă. Pentru aceasta ne propunem să informăm persoanele interesate și consumatorii finali cu privire la beneficiile reale şi tangibile ale reducerii consumului de energie.


Evenimentul  va avea loc la 29 mai, orele12.00 în incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, str.31 august 1989 78-A, etajul II, Sala de Lectură №1.
        
Vor participa:
Valentin, ARION   -  dr. hab., prof. universitar, Departamentul Termoenergetică și Management în Energetică, Universitatea Tehnică a Moldovei.

Oleg, LOMOV - specialist principal în cadrul Serviciului de monitorizare a eficienţei energetice şi utilizării surselor de energie regenerabilă, Agenția pentru Eficiență Energetică.

Victor,  COTRUŢA  -  manager de proiect “Energie şi Biomasă”, PNUD MOLDOVA. Proiectul Energie şi Biomasă este finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.


Alexandru, COVALENCO – autor al proiectului “Sistemului Energetic Performant în Construcţii”, director al Companiei de Construcţii Interactiv, EcoMoldova.

Ion, RUDEI - Funcționarea centralelor electrice care produc energie electrică din surse regenerabile de energie, Șef Serviciu Achiziții de Energie, gasNatural Fenosa.



Ziua Internațională a Familiei la CENTRUL DE INFORMARE ONU, BNRM

Cu prilejul celebrăii la 15 mai a Zilei Internaționale a Familiei, Centrul de Informare ONU din cadrul BNRM vă invită la expoziția dedicată Zilei Internaționale a Familiei, care este vernisată în spațiul expozițional al CI ONU, BNRM.


Tema din 2017, "Familiile, viața sănătoasă și viitorul durabil", coincide cu obiectivul numărul 3 al Agendei ONU 2030 pentru dezvoltare durabilă referitor la asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării pentru toate vârstele.


Sărbătorită pe întreaga planetă, începând cu anul 1995, cu scopul de a sensibiliza opinia publică şi de a sublinia importanţa familiei, în condiţiile în care oamenii au început să se îndepărteze de instituţia numită „familie”.






Curs multidisciplinar dedicat ODD-urilor

La data de 27 – 28 aprilie 2017, a fost organizat cursul multidisciplinar BIBLIOTECA. COMUNITATE. SOLIDARITATE: REALIZAREA OBIECTIVELOR DEZVOLTĂRII GLOBALE 2030, cu participarea bibliotecarilor din bibliotecile publice şi a personalului Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.
Obiectivele cursului: 
1. Augmenatrea cunoştințelor şi deprinderilor de  dezvoltare a  serviciilor  bazate pe şi în sprijinul realizării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) - 2030;
2.Dezvoltarea competențelor participanților de a elabora planuri pentru inițierea/continuarea unor servicii / activități bazate pe OOD 2030;
3. Fortificarea contribuțiilor bibliotecilor la dezvoltarea comunităților prin promovarea și realizarea Obiectivelor Dezvoltării Durabile 2030.

Formatori BNRM: Vera Osoianu, director adjunct, Ludmila Corghenci, șef Centru, Ecaterina Dmitric, șef serviciu, Irina Cozlov, specialist principal

Formator invitat: Lucreția Ciurea, expert, ONU în Moldova



Conferinta in imagini...

   Imagini de la Conferința publică cu genericul: “Apă curată și sanitație. Asigurarea disponibilității, managmentului durabil al apei și sanitație pentru toți”cu vernisarea expoziției “Save water”.

          Amintim, că  actiunea  a venit in sprijinul  Agendei  2030, de promovare şi susţinere a celor 17 ODD (Obiective de Dezvoltare Durabila), ceea ce evidențiază importanța apei pentru viaţă, pentru a face lumea în care trăim mai pașnică, mai echitabilă și mai sănătoasă.

          Prin intermediul ODD, se stabileşte o agendă de acţiune ambiţioasă pentru următorii 15 ani în vederea eradicării sărăciei extreme, combaterii inegalităţilor şi a injustiţiei şi protejării planetei până în 2030.






Prezentarile comunicarilor in PowerPoint pot fi accesate la urmatorul link:




Salvați apa!

 Centrul de Informare ONU din cadrul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova invită doritorii la conferința publică cu genericul: “Apă curată și sanitație. Asigurarea disponibilității, managmentului durabil al apei și sanitație pentru toți”cu vernisarea expoziției “Save water”.
         Actiunea  vine in sprijinul  Agendei  2030, de promovare şi susţinere a celor 17 ODD (Obiective  de Dezvoltare Durabila), ceea ce evidențiază importanța apei pentru viaţă, pentru a face lumea în care trăim mai pașnică, mai echitabilă și mai sănătoasă.
          Prin intermediul ODD, se stabileşte o agendă de acţiune ambiţioasă pentru următorii 15 ani în vederea eradicării sărăciei extreme, combaterii inegalităţilor şi a injustiţiei şi protejării planetei până în 2030.

Evenimentul  va avea loc la 22 martie, orele 12.00 în incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, str. 31 august 1989 78-A, etajul II, Sala de Lectură №1.

Vor participa:
Coștei Sandu - șef adjunct, direcția Alimentare cu apă și canalizare, Agenția “Apele Moldovei”.
Cărbune Vlad – specialist principal, direcția Alimentare cu apă și canalizare, Agenția “Apele Moldovei”.
Codreanu Igor – doctor în științe geografice, conferențiar universitar, Universitatea de Stat din Tiraspol.
Țîcu Lucia – lector superior universitar, catedra Etnografie și Geografie, Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă”.
Banari Ala - șef catedră Ecologie și protecția apelor, Colegiul de Ecologie.
Munteanu Corina – profesor, disciplina Protecția Apelor, Colegiul de Ecologie.
Invităm publicul larg să viziteze www.smallsmurfsbiggoals.com  pentru a afla cum el poate contribui la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă și distribui informații, idei și imagini pe rețelele de socializare.


Implicarea bibliotecilor în promovarea și realizarea obiectivelor globale 2030




LA BIBLIOTECA NAȚIONALĂ A FOST INAUGURAT UN CENTRU DE INFOMARE ȘI DOCUMENTARE AL ORGANIZAȚIEI NAȚIUNILOR UNITE 

La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost inaugurat un Centru de Informare și Documentare a Organizației Națiunilor Unite (ONU. Evenimentul a avut loc în cadrul Forumului Managerilor din Sistemul Național de Biblioteci, cu genericul “Implicarea Bibliotecilor în promovarea și realizarea Obiectivelor Globale 2030”.

Unul dintre obiectivele creării Centrului de Informare ONU la BNRM reprezintă: susținerea şi realizarea prin promovarea obiectivelor Agendei de Dezvoltare Durabilă – 2030; asigurării accesului utilizatorilor de diferite categorii socio-profesionale la resursele informațional - documentare ale ONU, etc.




Centrul de Informare și Documentare ONU este situat în cadrul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, la etajul doi, sala de lectură nr. 1, fiind deschis studenților, profesorilor și cercetătorilor care sunt interesați de eforturile ONU pentru a promova democrația, diversitatea, dezvoltarea durabilă și un mediu sănătos pentru fiecare.

„Bibliotecile dețin un rol cheie în comunicarea despre Agenda 2030 de Dezvoltare Durabilă și sperăm că acest centru de informare va antrena în special tinerii în dezbateri despre soluțiile la provocările cu care se confruntă Republica Moldova”, a afirmat coordonatoarea rezidentă ONU și reprezentanta rezidentă PNUD, Dafina Gercheva.

„Prin asigurarea accesului public la informații și cunoaștere bibliotecile se pot implica în realizarea tuturor Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ”, susține directoarea generală a BNRM, Elena Pintilei.


Centrul va găzdui, de asemenea, evenimente de dezbateri, prelegeri publice, organizate în comun de BNRM și ONU.

Recent, ONU Moldova a demarat o campanie de comunicare despre Obiectivele Globale (Obiective globale-realizări locale). Prin spoturi video și ilustrații simple, campania prezintă cum Obiectivele Globale vor lucra în folosul oamenilor, planetei, păcii, prosperității și parteneriatelor. Campania ilustrează modul în care pașii mici întreprinși de fiecare persoană pot face diferența. Utilizatorii rețelelor de socializare sunt implicați în concursuri de fotografie și dezbateri.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu