miercuri, 28 noiembrie 2018

Conferința publică "Nu tolera violența în familie"

Conferința publică "Nu tolera violența în familie"




Centrul de Informare ONU din cadrul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova invită toți doritorii vineri, 7 decembrie 2018, ora 13.00 la Conferința publică „NU TOLERA VIOLENȚA ÎN FAMILIE” dedicată Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Acțiunea vine și în sprijinul Agendei 2030 de promovare și susținere a celor 17 ODD-uri, care prevăd eradicarea sărăciei și foametei și stabilesc un spectru larg de obiective economice, sociale într-o abordare integrată, bazată pe respectarea drepturilor omului. 
Obiectivul 5 al Agendei 2030 “Egalitate de gen - Realizarea egalității de gen şi împuternicirea tuturor femeilor şi a fetelor” are drept scop consolidarea acestor realizări pentru a asigura eliminarea discriminării față de femei și fete, pretutindeni. Asigurarea accesului universal la sănătatea reproductivă și sexuală și oferirea drepturilor egale pentru femei la resursele economice, precum pământul și proprietatea, sunt ținte vitale pentru realizarea acestui obiectiv. 
Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă a fost adoptată la 25 septembrie 2015 de către șefii de state și de guverne a celor 193 de țări ale Adunării Generale ONU.
Activitatea mai sus menționată are loc în cadrul Campaniei 16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen, care se desfășoară în perioada 25 noiembrie -10 decembrie 2018.  Campania își propune ca scop informarea și sensibilizarea publicului, familiarizarea acestuia cu fenomenul violenței împotriva femeilor și evidențierea efectelor grave pe care le are violența asupra femeii, în mod special, și a familiei în mod general.

În acest an, cele 16 zile vin pe urmele #HearMeToo și alte mișcări la nivel mondial și campanii la nivel local, care au demonstrat clar faptul că femeile, de pretutindeni, au suferit destule.

Lansată în anul 1991, Campania „16 zile de activism împotriva violenței bazate pe gen" începe pe 25 noiembrie, de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii și se termină pe 10 decembrie, de Ziua internațională a drepturilor omului.
Totodată, în cadrul acestei Conferințe Publice va fi expusă în perioada 30 noiembrie - 10 decembrie 2018 expoziția reunită sub genericul "NU TOLERA VIOLENȚA" aflată în spațiul expozițional al Centrului de Informare ONU, sala de lectură nr. 1 a BNRM. 



Expoziția cuprinde aproximativ 70 de documente, pornind de la cărți, monografii, broșuri, ghiduri din domenii precum sociologie, drept, pedagogie, medicină, etc. desprinse din colecțiile secției Lectura Publică și colecția ONU din cadrul Bibliotecii Naționale. 



Un compartiment relevant din cadrul acestei expoziții, constituie secțiunea publicațiilor europene care prin diversitatea materialelor expuse reflectă abordări și documente ale principalelor organisme europene, Uniunea Europeană și Consiliul Europei privind fenomenul combaterii și eliminării violenței împotriva femeilor și fetelor. A se vedea mai multe informaţii cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor la link-ul următor: https://cpescmdlib.blogspot.com


Invitați:
Nighina AZIZOV, coordonatoarea domeniului eliminării violenței față de femei în cadrul UN Women Moldova (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor).  
Veronica CERNAT, reprezentant al Asociației Împotriva Violenței în Familie „Casa Mărioarei”.
Lilia POTING, juristă în cadrul Asociației Promo-LEX.
Liliana ISTRATE-BURCIU, manager Telefonul de Încredere pentru Femei, Centrul Internațional „La Strada”.
Moderator: Elena PINTILEI, director general al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.

Evenimentul va avea loc la 7 decembrie 2018, ora 13.00, Sala de Lectură nr. 1, Centrul de Informare ONU, etajul II, blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu