joi, 6 august 2020

Ziua Internațională a Popoarelor Indigene

 Ziua  Internațională a Popoarelor Indigene

Ziua  Internațională a Popoarelor Indigene a fost stabilită prin rezoluția Adunării Generale 49/214 din 23 decembrie 1994 și este marcată anual, la data de 9 august.

Membrii acestor populaţii indigene sunt moştenitori şi practicanţi ai unor culturi unice şi ai unor modalităţi distincte de raportare la mediul înconjurător şi la societate. Şi-au păstrat caracteristicile sociale, culturale, economice şi politice, care sunt diferite de cele ale populaţiilor dominante în care trăiesc. În ciuda diferenţelor lor culturale, populaţiile indigene din întreaga lume împart probleme comune privind protecţia drepturilor lor ca populaţii distincte.

Anul acesta, Ziua Internațională a Popoarelor Indigene este dedicată „rezilienței COVID-19 și poporului indigen”

Tema se focusează pe modalitățile inovatoare ale popoarelor indigene care continuă să demonstreze rezistență și forță în fața pandemiei, în timp ce se confruntă cu amenințări grave la supraviețuirea lor. Obiectivul este de a evidenția modul în care conservarea și promovarea cunoștințelor și practicilor tradiționale ale popoarelor indigene pot fi valorificate mai pe deplin pe parcursul acestei pandemii.

Există peste 476 de milioane de indigeni care trăiesc în 90 de țări din întreaga lume, reprezentând 6,2% din populația globală. 

O comemorare virtuală specială 2020 va avea loc luni, 10 august, de la 9:00 la 11:00 (ora NY) și va fi transmisă în direct online:

https://www.facebook.com/unpfii/

Program pentru comemorarea virtuală:

https://www.un.org/development/desa/indigenouspeoples/wp-content/uploads/sites/19/2020/07/Programme_International-Day-of-IPs_2020-072720.pdf

Acest eveniment va fi un webinar interactiv care va reuni organizațiile popoarelor indigene, agențiile ONU, statele membre, societatea civilă și părțile interesate relevante, care vor împărtăși bunele practici cu publicul, iar scopul este de a evidenția modul în care conservarea și promovarea cunoștințelor și practicilor tradiționale ale popoarelor indigene pot fi valorificate mai pe deplin pe parcursul acestei pandemii.

Alte resurse:

Site-uri pentru ziua internațională:

https://www.un.org/development/desa/indigenouspeoples/international-day-of-the-worlds-indigenous-peoples/2020-2.html

https://www.un.org/en/observances/indigenous-day

 (Disponibil în cele șase limbi ale ONU)

https://www.un.org/development/desa/indigenouspeoples/about-us.html

Pagina dedicată COVID-19 și popoarelor indigene:

https://www.un.org/development/desa/indoriginepopuli/covid-19.html

Declarația ONU privind drepturile popoarelor indigene:

 http://bit.ly/2cp1iBG

Resurse suplimentare de cercetare despre popoarele indigene sunt disponibile și pe site-ul Bibliotecii Națiunilor Unite / Dag Hammarskjöld:

Ghid de cercetare în bibliotecă:

https://research.un.org/en/indigenous

Ultimele știri: https://www.un.org/development/desa/indigenouspeoples/news/2020/00/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu