marți, 13 august 2019

O persoană obișnuită din Europa își pierde doi ani din viață din cauza poluării aerului


O persoană obișnuită din Europa își pierde doi ani din viață din cauza poluării aerului


Persoana obișnuită care trăiește în Europa își pierde doi ani din viață pentru efectele asupra sănătății respirației aerului poluat, potrivit unui raport publicat în European Heart Journal pe 12 martie.
De asemenea, raportul estimează că aproximativ 800.000 de oameni mor prematur în Europa pe an din cauza poluării aerului, sau aproximativ 17% din cele 5 milioane de decese din Europa anual. Multe dintre aceste decese, cuprinse între 40 și 80% din total, se datorează efectelor poluării aerului care nu au nicio legătură cu sistemul respirator, ci sunt mai degrabă atribuite bolilor de inimă și accidentelor vasculare cerebrale cauzate de poluanții atmosferici din fluxul sanguin, scriu cercetătorii.
„Expunerea cronică la niveluri sporite de particule fine afectează funcția vasculară, care poate duce la infarct miocardic, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă”, scriu cercetătorii.
Estimarea lor depășește dublarea estimării anterioare a Organizației Mondiale a Sănătății privind decesele precoce din cauza poluării aerului.



„Pentru a pune acest lucru în perspectivă, aceasta înseamnă că poluarea aerului provoacă mai multe decese suplimentare pe an decât fumatul de tutun”, a declarat pentru Guardian Thomas Münzel, cardiolog în Mainz, Germania și unul dintre autorii studiului: „Fumatul este de evitat, dar poluarea aerului nu este.”
Cercetătorii remarcă faptul că poluarea aerului, cauzată de arderea combustibililor fosili, ar putea fi rapid atenuată prin trecerea la surse de energie curată și regenerabilă. Acest switch ar „reduce substanțial pierderea speranței de viață din cauza poluării aerului”, scrie ei.
Rapoartele anterioare au estimat că poluarea aerului ia un an din durata medie a duratei de viață la nivel mondial și că scăderea acesteia este suficientă pentru a se potrivi cu nivelurile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății ar fi echivalentul eradicării cancerului de sân și de plămâni la nivel global în termeni de viață. Poluarea aerului a cunoscut o creștere globală, crescând cu 8% doar în ultimii cinci ani.
 India are cel mai ridicat nivel de poluare cu particule mici (PM2.5) la nivel global, potrivit OMS, și găzduiește 16 dintre cele 30 de orașe cele mai poluate din lume. Un raport Lancet din 2018 a constatat că poluarea aerului din India provoacă aproximativ 1,2 milioane de decese timpurii pe an.
În timp ce India este națiunea cea mai poluată, europenii sunt expuși la mai multe poluări ale aerului decât media globală. Dar expunerea nu este distribuită uniform pe continent. Cercetările anterioare au demonstrat că țările din Europa de Est produc mult mai multă poluare a aerului decât cele din Europa de Vest, datorită mai multor dependențe de centralele electrice pe cărbune pentru a genera energie electrică, utilizarea mai mare a sobelor de lemn și a cărbunelui pentru încălzire și mai puține politici de atenuare a poluării în general.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu