marți, 18 aprilie 2017

18 aprilie – Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor Istorice

„Patrimoniul Cultural și Turismul Durabil”


Începând cu 1983, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), a instituit ziua de 18 aprilie drept – Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor Istorice.


În fiecare an organizaţia de specialitate de pe lângă UNESCO – Consiliul internaţional al monumentelor şi siturilor (ICOMOS) propune un generic pentru Ziua Internaţională a Monumentelor.
În 2017 tema aleasă este „Patrimoniul Cultural și Turismul Durabil”. Alegerea temei a fost făcută în contextul declarării anului 2017 de către Organizația Națiunilor Unite drept An Internațional al Turismului Durabil pentru Dezvoltare, precum și în conformitate cu Agenda -2030 pentru Dezvoltare Durabilă și a obiectivelor de dezvoltare durabilă.
Conform datelor oferite de Registrul Monumentelor Republicii Moldova, avem 5682 de monumente ocrotite de stat. Din păcate, majoritatea dintre ele se află într-o stare deplorabilă.
Fiecare dintre noi este responsabil de păstrarea, protejarea, valorificarea şi promovarea monumentelor din patrimoniul ţării.
sursa: orheianca.eu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu