miercuri, 17 mai 2023

Ziua Internaţională a Familiei la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova

 Ziua Internaţională a Familiei la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova


În contextul Zilei Internaționale a Familiei, marcată anual la 15 mai, Centrul de Informare ONU din cadrul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova cu suportul Oficiului ONU pentru Drepturile Omului în Moldova (OHCHR) și în parteneriat cu Asociația Obștească ,,Prietena Mea” a organizat  discuţia publică ,,Diversitatea în familie pentru o societatea incluzivă”
Scopul discuției a fost de a crește gradul de conștientizare a copiilor și tinerilor cu privire la drepturile omului, a diversității  familiale, acceptării și ne-discriminării.
Cu nun cuvânt de salut s-a adresat, dna Elena Pintilei, Directorul General al Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova. Dumneaei a vorbit despre importanţa  şi bunăstarea familiei.

Participanții s-au implicat într-un dialog deschis care a contribuit la îmbunătățirea nivelului de înțelegere a imporanței acceptării și promovării diversității familiale și rolul familiei de a cultiva principiile acceptării și nediscriminării, pentru o societate incluzivă.
Tatiana Cernomoriţ, Ofițeră pentru Drepturile Omului, Oficiul ONU pentru Drepturile    Omului, a discutat cu tinerii despre standardele internaționale și naționale privind familia, dreptul la familie a persoanelor cu dizabilități.

Xenia Siminciuc, Ofițeră pentru Drepturile Omului, expertă în domeniul drepturilor omului, egalitate și incluziune, a vorbit despre importanţa şi promovarea acceptării familiilor diverse în societate, importanța eliminării stereotipurilor și prejudecăților asupra părinților/viitorilor părinţi cu dizabilități. Xenia are vederea slabă de la naștere, ea vede doar 5 % din ceea ce văd oamenii din jur, însă povestea ei de viață cu adevărat inspiră. A trecut prin multe momente umilitoare... Fiind însărcinată, Xenia visa şi vedea numai ochi, ochi mari...cu gândul că totul va fi bine cu copilaşul ei. Mare le-a fost bucuria când s-a născut o fetiţă sănătoasă şi mult dorită.
,,Sistemul care este centrat pe demnitatea omului este pus ca prioritate. La noi se va schimba situația atunci când și sistemul nostru va reflecta necesitățile persoanei, ca persoana să fie cât mai autonomă posibil”, afirmă Xenia.

Arina Turcanu - Donţu, avocată, consultanta Oficiul ONU pentru Drepturile Omului, a informat tinerii despre violenţa prin lentila cadrului legal, violenţa în familie – date statistice ce reflectă aspecte care țin de legislația națională și internațională privind accesul la justiție al grupurilor vulnerabile, precum și practicii în domeniul accesului la justiție. 

Ludmila Adamciuc, fondatoarea Asociației Obștești ,,Prietena Mea”, mămica unei  fetițe cu Sindromul Down,  împreună cu tinerii a practicat un exerciţiu ce reflectă efectul etichetelor sociale asupra stării psihologice a individului.

În fiecare an, secretarul general al ONU, Antonio Guterres,  alege un motto special pentru marcarea Zilei Internaţionale a Familiei. Motto-ul anului 2023 este: Tendințe demografice și familiiÎn acest context s-a organizat expoziţia tematică cu genericul Familia – factor fundamental în dezvoltarea societăţii ce reflectă dreptul familiei, oglindește strategii și programe pentru educarea copiilor, modalitățile și beneficiile colaborării  dintre școală și familie, dezvoltarea spiritului de echipă, proiecte ce consolidează unitatea familiei, evoluția familiei și căsătoria, tendințele demografice, inclusiv îmbătrânirea și solidaritatea intergenerațională.

Evenimentele vin în sprijinul Agendei 2030 de promovare și susținere a celor 17 ODD - uri, care prevăd eradicarea sărăciei și foametei, stabilesc un spectru larg de obiective economice, sociale într-o abordare integrată, bazată pe respectarea drepturilor omului. De asemenea, evenimentele au loc în cadrul Campaniei Globale celei de-a 75-a aniversare a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului. 
La discuţie au participat cadre didactice, elevi, tineri din mai multe instituţii de învăţământ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu