UE declară "război" deșeurilor din plastic
#ConsumsiProductieResponsabila #Obiectiv12 #Obiectiv13 #ActiuneasupraClimei
UE a declarat "război" pentru deșeurile din plastic prin lansarea primei strategii europene privind materialele plastice. Sperăm că acest lucru marchează începutul sfârșitului pentru poluarea din plastic în Europa.
UE face război împotriva deșeurilor din plastic ca parte a unui plan urgent de curățare a Europei și de a se asigura că fiecare bucată de ambalaj de pe continent este reutilizabilă sau reciclabilă până în 2030.
În urma deciziei Chinei de a interzice importurile de materiale reciclabile străine, Bruxelles a lansat o strategie privind materialele din plastic destinată schimbării mentalității în Europa, comportament potențial dăunător impozitării și modernizării producției și colectării de materiale plastice prin investirea a 350 milioane € în cercetare.
UE dorește să recicleze până în 2030, 55% din totalul materialelor plastice, iar statele membre să reducă utilizarea sacilor per persoană de la 90 pe an, la 40 până în 2026.
Mai mult de 100 de milioane de euro sunt alocate în plus față de cheltuielile curente pentru a cerceta proiecte mai bune, ca durabilitate și reciclabilitate, iar statele membre UE vor fi obligate să "monitorizeze și să reducă gunoiurile marine".
Comisia a declarat că va promova accesul facil la apa de la robinetul de pe străzile Europei pentru a reduce cererea de apă îmbuteliată și va oferi statelor membre îndrumări suplimentare cu privire la modul de îmbunătățire a sortimentului și colectării de către consumatori a materialelor plastice reciclabile.
Executivul UE va propune, de asemenea, o nouă etichetare mai clară pentru ambalajele din material de plastic, astfel încât consumatorii să fie clari în ceea ce privește reciclabilitatea acestora și există planuri de interzicere a adăugării microplastelor la produsele cosmetice și de îngrijire personală, o mișcare deja luată de guvernul britanic.
În fiecare an, europenii generează 25 de milioane de tone de deșeuri din plastic, dar mai puțin de 30% sunt colectate pentru reciclare. În întreaga lume, materialele plastice reprezintă 85% din gunoiul de plajă.
Sursa: https://www.theguardian.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu