duminică, 26 noiembrie 2023

Expoziție tematică ,,Violența împotriva femeilor – pandemie globală a umanității"

Violența împotriva femeilor – pandemie globală a umanității

În contextul Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, marcată anual la 25 noiembrie, Centrul de Informare ONU din cadrul Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova a organizat expoziţia tematică Violența împotriva femeilor – pandemie globală a umanității, ce reflectă strategiile de prevenire şi combaterea violenţei împotriva femeilor, raportul de estimare a costurilor violenţei în familie şi a violenţei împotriva femeilor în Moldova, egalitatea de gen: contextul legal, instituţional şi de politici în Republica Moldova, cadrul juridic naţional de protecţie împotriva violenţei în familie etc.

Anul acesta, tema celor 16 Zile globale de activism împotriva violenței bazate pe gen este „Investirea pentru prevenirea violenței împotriva femeilor și fetelor”, punând accent pe importanța investiției în diferite strategii de prevenire pentru a opri violența încă de la început.

Expoziţia cuprinde circa 70 de documente şi este sistematizată în 3 compartimente:

Investirea pentru prevenirea violenţei împotriva femeilor şi fetelor; Violenţa bazată pe gen - premisa discriminării, neglijării şi exploatării; Violenţa în familie - maladia secolului XXI.

Cu prilejul Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor șefa statului Maia Sandu a îndemnat moldovenii să combată împreună cu autoritățile țării violența împotriva femeilor, abuzurile, lipsa de respect și stereotipurile.

Au fost create centre de susținere și, în curând, va funcționa o instituție care va coordona și monitoriza activitățile instituțiilor publice de combatere a violenței. Însă pentru combaterea violenței împotriva femeilor e necesară implicarea întregii societăți. Vă îndemn să discutați cu copiii, cu tinerii pentru a le cultiva valorile respectului și demnității umane. Vă îndemn ca, împreună, să combatem violența, abuzurile, lipsa de respect și stereotipurile. Doar împreună putem construi o societate mai bună pentru noi toți , a scris președinta pe Facebook.

Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor a fost înființată de Adunarea generală a Națiunilor Unite în anul 2000 (Rezoluția nr. A / RES / 54/134). Data a fost aleasă pentru a comemora asasinarea violentă a trei dintre surorile Mirabal, care au fost ucise în Republica Dominicană în 25 noiembrie 1960, în timpul dictaturii lui Rafael Trujillo.

Începând cu anul 1991 a fost lansată campania internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor care marchează seria celor 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor și care se derulează, în fiecare an, în perioada 25 noiembrie (Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor) -10 decembrie (Ziua Internațională a Drepturilor Omului (adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului).

În sprijinul acestei campanii, inițiativa UNITE până în 2030 a Secretarului General al Națiunilor Unite solicită acțiuni globale pentru a crește gradul de conștientizare, a stimula eforturile de advocacy și a împărtăși cunoștințele și inovațiile pentru a ajuta la stoparea tuturor tipurilor de violență împotriva femeilor și fetelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu