luni, 28 mai 2018

Centrul de Informare ONU din cadrul BNRM a organizat şi găzduit cea de-a doua Conferinţă Publică din acest an dedicată ODD-urilor

Centrul de Informare ONU din cadrul BNRM a organizat şi găzduit cea de-a doua Conferinţă Publică din acest an dedicată ODD-urilor

Astăzi, 28 mai 2018 la Centrul de Informare ONU din cadrul Bibliotecii Naţionale a avut loc cea de-a doua Conferinţă Publică din acest an dedicată Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. De această dată, conferinţa a avut ca generic „PENTRU CĂ TINERII CONTEAZĂ – ALEGE O VIAȚĂ FĂRĂ DROGURI”. 
Obiectivul cu nr. 3 al Agendei 2030 „Sănătate și stare de bine. Asigurarea sănătății și promovarea stării de bine pentru toți” are drept scop reducerea riscurilor legate de sănătate, a mortalității infantile și a maladiilor grave precum HIV/ SIDA, malariei, tuberculozei și a altor boli, creșterea speranței de viață prin promovarea stilului sănătos de viață și serviciilor medicale de calitate.



         Conferinţa a fost moderată de dna Elena PINTILEI, director general al Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova. Dna Elena Pintilei a menţionat că "conform statisticilor, utilizarea drogurilor a devenit tot mai frecventă în ultimii ani în ţara noastră. Acest lucru face ca problemele de sănătate, de ordin social şi familial, legate de acest comportament, să fie şi ele des întâlnite".
      Au participat elevi şi liceeni ai patru instituţii de învăţământ din capitală: Şcoala Profesională Nr. 5, Liceul Teoretic “Mircea cel Bătrân”, Colegiul Ecologic, Centrul de Excelenţă în Informatică şi Tehnologii Informaţionale. Publicul a fost informat cu privire la pericolul consumului de droguri, probleme legate de dependență, în complexitatea lor caracteristică. Deasemenea au fost abordate aspectele de ordin emoțional, socio-familial, comportamental, cognitiv, fizic, profesional.




            Evenimentul a reunit profesioniști din mai multe domenii: reprezentanți ai autorităților din domeniul sănătății, tineretului, reprezentanți ai organelor de control şi penitenciar, etc.
Printre comunicările prezentate în cadrul conferinței se numără: Carolina GUITU, consultant superior, Direcția Tineret, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova; Eudochia PACIU, medic narcolog, IMSP Dispensarul Republican de Narcologie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale; Ion ŢURCANU, șef al Inspectoratului Național de Investigații, Direcția nr.4, Inspectoratul General al Poliției (IGP); Nelia CARAS, specialist principal, Direcția Medicală, Administrația Națională a Penitenciarelor.

Comunicările invitaţilor pot fi vizualizate la următoarele link-uri:
  1. Eudochia PACIU - https://www.slideshare.net/centrul_onu_bnrm/eudochia-paciu-impactul-consumului-de-droguri
  2. Ion ŢURCANU - https://www.slideshare.net/centrul_onu_bnrm/ion-urcanu-prezentare-antidrog-din-280518
  3. Nelia CARAS - https://www.slideshare.net/centrul_onu_bnrm/nelia-caras-impreun-contra-viciilor
Conferinţa publică a fost înregistrată şi poate fi deasemenea accesată la următoarele link-uri:
  1. Partea I-a - https://www.youtube.com/watch?v=mCHCpR825VE
  2. Partea II-a  - https://www.youtube.com/watch?v=9MR-oL4J3dU
  3. Partea III-a  - https://www.youtube.com/watch?v=K8VbVCUX6Ss&t=149s
Republica Moldova, de rând cu alte state membre ale ONU, a aderat la Agenda de Dezvoltare Durabilă a lumii până în 2030, cu un set din 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu