miercuri, 26 martie 2025

Ziua Internațională „Zero Deșeuri”

 

Ziua Internațională „Zero Deșeuri”


La 14 decembrie 2022, la cea de-a 77-a sesiune  a Adunarii Generale a Națiunilor Unite, a fost adoptată rezoluția de proclamare a zilei de 30 martie drept Zi Internațională ”Zero Deșeuri”, care urmează să fie respectată anual. În urma altor decizii la nivel înalt concentrate pe poluare, Turcia, împreună cu alte 105 de țări, a înaintat rezoluția Adunării ONU pentru Mediu „Încheierea poluării cu plastic: către un instrument obligatoriu din punct de vedere juridic la nivel internațional”.

Practicile nesustenabile de producție și consum ale umanității conduc planeta către distrugere.
„Gospodăriile, întreprinderile mici și furnizorii de servicii publice generează între 2,1 miliarde și 2,3 miliarde de tone de deșeuri solide municipale în fiecare an – de la ambalaje și electronice până la materiale plastice și alimente. Cu toate acestea, serviciile globale de gestionare a deșeurilor sunt prost echipate pentru a face față acestui lucru, 2,7 miliarde de oameni nu au acces la colectarea deșeurilor solide și doar 61-62% din deșeurile solide municipale sunt gestionate în unități controlate. Umanitatea trebuie să acționeze urgent pentru a aborda criza deșeurilor”, informează https://www.un.org/en.
Sursa foto: https://www.zdg.md
Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) și Programul Națiunilor Unite pentru Așezările Umane (UN-Habitat) facilitează împreună celebrarea Zilei Internaționale ”Zero Deșeuri” cu scopul de a crește gradul de conștientizare cu privire la inițiativele naționale, subnaționale, regionale și locale spre zero deșeuri și contribuția acestora la realizarea dezvoltării durabile.
Ziua Internațională ”Zero Deșeuri”
din anul acesta cu tema Spre zero deșeuri în modă și textile marchează o premieră istorică și subliniază importanța unui consum sustenabil și urgența reducerii deșeurilor textile.

Sursa foto: https://www.undp.org
Creșterea rapidă a producției și consumului de textile depășește eforturile de sustenabilitate din sector, provocând impacturi grave asupra mediului, economic și social, în special în Sudul Global. Producția de îmbrăcăminte s-a dublat între 2000 și 2015 și totuși, la nivel global sunt produse 92 de milioane de tone de deșeuri textile. Acest lucru echivalează cu un camion de gunoi plin cu îmbrăcăminte incinerat sau trimis la gropile de gunoi în fiecare secundă, potrivit site-ului https://www.un.org/en
Abordarea acestei provocări necesită schimbări sistemice prin producție și consum durabil și soluții circulare. O abordare zero deșeuri este cheia acestei tranziții.
Consumatorii pot reduce semnificativ daunele asupra mediului prin adoptarea de practici precum reutilizarea, repararea și reciclarea. Renunțarea la fast fashion (concept de îmbrăcăminte la modă, ieftină) și investiția în îmbrăcăminte durabilă și de înaltă calitate nu numai că conservă resursele, ci și onorează abordările tradiționale de sustenabilitate.
Sectorul privat trebuie să își asume responsabilitatea prin proiectarea de produse care sunt durabile, reparabile și reciclabile, îmbrățișând în același timp modele circulare de afaceri care reduc poluarea chimică, reduc volumele de producție, utilizează materiale durabile și ajută la reconstruirea biodiversității. Inovația și responsabilitatea ar trebui să ghideze strategiile de afaceri.
Guvernele joacă un rol esențial prin aplicarea schemelor de responsabilitate extinsă a producătorului (EPR), reglementând substanțele chimice nocive, investind în infrastructura de reciclare și stimulând modele de afaceri durabile pentru a conduce tranziția către o economie circulară.
Promovarea inițiativelor „Zero Deșeuri” poate ajuta la promovarea tuturor obiectivelor și țintelor din Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, inclusiv Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 11 „Orașe și comunități durabile” și Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 12 „Consum şi producţie responsabile.


Aceste obiective se adresează tuturor formelor de deșeuri, inclusiv pierderile și risipa de alimente, extracția resurselor naturale și deșeurile electronice.