luni, 13 ianuarie 2025

Obiectivul Global – Luna Ianuarie 2025

 

                 Obiectivul Global – Luna Ianuarie 2025
 Obiectivul 7: Asigurarea accesului la energie accesibilă, fiabilă, durabilă și modernă
 
Obiectivul 7 se referă la asigurarea accesului la energie curată și accesibilă, care este cheia dezvoltării agriculturii, afacerilor, comunicațiilor, educației, asistenței medicale și transporturilor.


Lumea continuă să avanseze către obiectivele de energie durabilă, dar nu suficient de repede. În ritmul actual, aproximativ 660 de milioane de oameni nu vor avea în continuare acces la electricitate și aproape 2 miliarde de oameni se vor baza în continuare pe combustibili și tehnologii poluante pentru gătit până în 2030.

Viața noastră de zi cu zi depinde de energie fiabilă și accesibilă. Și totuși, consumul de energie este principalul contributor la schimbările climatice, reprezentând aproximativ 60% din totalul emisiilor globale de gaze cu efect de seră.
Asigurarea accesului universal la energie electrică la prețuri accesibile până în 2030 înseamnă investiții în surse de energie curată, cum ar fi solară, eoliană și termică. Extinderea infrastructurii și modernizarea tehnologiei pentru a furniza energie curată în toate țările în curs de dezvoltare este un obiectiv crucial care poate încuraja creșterea și poate ajuta mediul.
De ce ar trebui să-mi pese de acest obiectiv?
Un sistem energetic bine stabilit sprijină toate sectoarele: de la afaceri, medicină și educație până la agricultură, infrastructură, comunicații și înaltă tehnologie.
Accesul la energie electrică în țările mai sărace a început să se accelereze, eficiența energetică continuă să se îmbunătățească, iar energia regenerabilă înregistrează câștiguri impresionante. Cu toate acestea, este nevoie de o atenție mai concentrată pentru a îmbunătăți accesul la combustibili și tehnologii de gătit curate și sigure pentru 2,3 ​​miliarde de oameni.
Timp de multe decenii, combustibilii fosili precum cărbunele, petrolul sau gazul au fost surse majore de producere a energiei electrice, dar arderea combustibililor de carbon produce cantități mari de gaze cu efect de seră care provoacă schimbările climatice și au efecte dăunătoare asupra bunăstării oamenilor și asupra mediului. Acest lucru îi afectează pe toți, nu doar pe câțiva. În plus, consumul global de energie electrică crește rapid. Pe scurt, fără o sursă stabilă de energie electrică, țările nu își vor putea alimenta economiile.
Fără electricitate, femeile și fetele trebuie să petreacă ore întregi aducând apă, clinicile nu pot stoca vaccinuri pentru copii, mulți școlari nu își pot face temele noaptea și oamenii nu pot conduce afaceri competitive. Progresul lent către soluții de gătit curat reprezintă o preocupare majoră la nivel mondial, care afectează atât sănătatea umană, cât și mediul înconjurător, iar dacă nu ne îndeplinim obiectivul până în 2030, aproape o treime din populația lumii, mai ales femei și copii, va continua să fie expusă la poluarea nocivă a aerului casnic.
Pentru a asigura accesul tuturor la energie până în 2030, trebuie să accelerăm electrificarea, să creștem investițiile în energie regenerabilă, să îmbunătățim eficiența energetică și să dezvoltăm politici favorabile și cadre de reglementare.
Care sunt consecințele lipsei de acces la energie?
Serviciile energetice sunt esențiale pentru prevenirea bolilor și combaterea pandemiilor – de la alimentarea unităților de asistență medicală și furnizarea de apă curată pentru igiena esențială, până la activarea apei pentru igiena esențială, la facilitarea comunicațiilor și a serviciilor IT care conectează oamenii, păstrând distanțarea socială.
Ce putem face pentru a remedia aceste probleme?
Țările pot accelera tranziția către un sistem energetic accesibil, fiabil și durabil, investind în resurse de energie regenerabilă, acordând prioritate practicilor eficiente din punct de vedere energetic și adoptând tehnologii și infrastructură de energie curată.
Întreprinderile pot întreține și proteja ecosistemele și se pot angaja să aprovizioneze 100% din necesarul de energie electrică operațională din surse regenerabile.
Angajatorii pot reduce cererea internă de transport, acordând prioritate telecomunicațiilor și încurajând moduri mai puțin consumatoare de energie, cum ar fi călătoriile cu trenul în detrimentul călătoriilor cu mașina și cu avionul.
Investitorii pot investi mai mult în servicii energetice durabile, aducând rapid noi tehnologii pe piață de la o bază diversificată de furnizori.
Puteți economisi energie electrică conectând aparatele la o priză și oprindu-le complet atunci când nu sunt utilizate, inclusiv computerul. De asemenea, puteți merge cu bicicleta, pe jos sau să luați transportul public pentru a reduce emisiile de carbon.

Obiectivele de dezvoltare durabilă sunt un apel universal la acțiune pentru a pune capăt sărăciei, a proteja planeta și a îmbunătăți viețile și perspectivele tuturor, pretutindeni.