duminică, 24 noiembrie 2024

Discuție publică Abordarea tolerantei în postmodernitate

 

Discuție publică Abordarea toleranței în postmodernitate

 

În contextul celebrării Zilei Internaţionale a Toleranţeila 19 noiembrie 2024, s-a desfășurat discuția publică Abordarea toleranței în postmodernitate.

Formatorul discuției Larisa Cuznețov, doctor habilitat în pedagogie, profesor universitar a abordat mai multe aspecte care se referă la istoricul apariției si evoluției conceptului de toleranță, specificarea implicațiilor politice ale toleranței și expunerea caracteristicilor societății postmoderne, abordate în contextul respectării Drepturilor Omului, analizarea fenomenului toleranței din punct de vedere psihosocial si educațional, aspectul practic de cultivare și manifestare a toleranței în cadrul familiei.

Împreună cu elevii de la Școala Profesională nr.5 din mun.
Chișinău și Centrul de Excelenţă în Construcţii au conturat trăsăturile unei persoane tolerante și intolerante. S-a discutat despre nevoia de toleranţă în relaţiile interpersonale, în familie sau în societate, despre propriul comportament spre toleranţă.
„Educaţia pentru toleranţă trebuie începută de la cea mai fragedă vîrstă şi dezvoltată continuu, pe tot parcursul vieţii, dat fiind faptul că atitudinea tolerantă sau intolerantă a individului începe a se manifesta încă din familia lui de origine”, afirmă dna Larisa Cuznețov, dr. hab., prof. univ.
                                                                                
În cadrul acestui eveniment a fost organizată expoziția tematică „Abordarea toleranței în postmodernitate”. Expoziția a cuprins cca 67 de publicații din colecțiile
Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, având drept scop sensibilizarera, și familiarizarea tinerilor despre cultura toleranței, pedagogia toleranţei, cultivarea păcii și a toleranței.
Sloganul evenimentului a fost Să învățăm a fi toleranți spre o lume mai bună!  

Ziua Internaţională a Toleranţei este marcată anual, la 16 noiembrie, cu scopul de a îndemna omenirea la înţelegere şi respect reciproc, dialog şi cooperare între culturi, civilizaţii şi popoare, pentru a descuraja atitudinile extremiste dominate de violenţă şi ură.
Această zi a fost proclamată în cadrul Conferinţei generale a UNESCO de la Paris, din 16 noiembrie 1995.
În 1996, Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 51/95, a invitat ţările membre să sărbătorească în fiecare an această zi, prin acţiuni de promovare a toleranţei şi păcii, prin activităţi la care să participe atât instituţiile de învăţământ, cât şi publicul larg.
Potrivit www.un.org, statele membre ONU sunt încurajate să organizeze manifestări axate pe programe şi acţiuni educative prin care să-i mobilizeze pe cetăţeni să aibă atitudini tolerante. Manifestările îi vizează atât pe copii, cât şi pe adulţi, iar educaţia pentru toleranţă, mijlocul cel mai eficient pentru prevenirea intoleranţei, trebuie îndreptată împotriva fricii şi excluziunii şi către dezvoltarea capacităţii indivizilor de a judeca liber şi independent. Astfel, pot fi prevenite nedreptatea, violenţa, discriminarea şi marginalizarea care sunt forme ale intoleranţei.

Biblioteca Digitală ONU – noiembrie 2024

 

Biblioteca Digitală ONU – noiembrie 2024


Summit of the Future outcome documents : Pact for the Future, Global Digital Compact and Declaration on Future Generations

Documentele rezultate ale Summitului viitorului: Pactul pentru viitor, Pactul digital global și Declarația privind generațiile viitoare

La Summitul Viitorului din 22 septembrie 2024, liderii mondiali au adoptat un Pact pentru Viitor care include un Pact Digital Global și o Declarație privind generațiile viitoare.
Pactul acoperă o gamă largă de teme, inclusiv pacea și securitatea, dezvoltarea durabilă, schimbările climatice, cooperarea digitală, drepturile omului, egalitatea de gen, tineretul și generațiile viitoare și transformarea guvernanței globale.

Pentru mai multe informații și acces complet la această publicație:
https://digitallibrary.un.org/record/4063333?ln=en&v=pdf


World social report 2024: social development in times of

 converging crises : a call for global action

Raportul social mondial 2024: dezvoltare socială în vremuri de crize convergente: un apel la acțiune globală

Crizele convergente multiple subminează progresul social din întreaga lume, lovind cel mai puternic persoanele și societățile cele mai vulnerabile. Prezentul raport servește drept semnal de alarmă pentru comunitatea globală!
Raportul social mondial 2024 pledează pentru schimbări cuprinzătoare pe care actorii naționali și internaționali le pot face pentru eradicarea efectivă a sărăciei, încurajarea creșterii favorabile incluziunii și numărului de locuri de muncă, promovând în același timp egalitatea de șanse și accesul universal la servicii de calitate.

Pentru mai multe informații și acces complet la această publicație:
https://digitallibrary.un.org/record/4063656?ln=en&v=pdf

Mind the AI divide: shaping a global perspective on the future of work

Gândește-te la diviziunea IA: modelarea unei perspective globale asupra viitorului muncii

Acest raport, în colaborare cu Națiunile Unite și Organizația Internațională a Muncii, abordează problema critică a adoptării inegale a inteligenței artificiale (IA) și implicațiile acesteia pentru echitatea globală, corectitudine și justiție socială.
Disparitățile în ceea ce privește accesul la infrastructura digitală, la tehnologie avansată, la educație de calitate și la formare adâncesc inegalitățile existente, în special pe măsură ce economia globală se îndreaptă către producție și inovare bazate pe inteligență artificială. Țările mai puțin dezvoltate riscă să rămână în urmă, accentuând diviziunile economice și sociale.
Raportul solicită eforturi continue de colaborare pentru a modela guvernarea globală a inteligenței artificiale, a susține demnitatea umană și standardele de muncă și pentru a extinde oportunitățile economice pentru toți.

Pentru mai multe informații și acces complet la această publicație:
https://digitallibrary.un.org/record/4061662?ln=en&v=pdf