duminică, 28 iulie 2024

Ziua Mondială a Hepatitei

 Ziua Mondială a Hepatitei


Ziua Mondială a Hepatitei
, marcată anual la 28 iulie, este o oportunitate de a intensifica eforturile naționale și internaționale privind hepatita, de a încuraja acțiunile și implicarea persoanelor, partenerilor și publicului și de a sublinia necesitatea unui răspuns global mai mare, așa cum este subliniat în Raportul OMS privind hepatita globală din 2017. Vezi aici raportul
https://iris.who.int/bitstream/handle/10665/255016/9789241565455-eng.pdf?sequence=1
Tema din acest an este: ''It's time for action'' – „Este timpul pentru acțiune”.  Având în vedere faptul că o persoană moare la fiecare 30 de secunde din cauza unei boli legate de hepatită, e necesar de accelerat acțiunile pentru prevenirea, diagnosticarea și tratamentul mai bun pentru a salva vieți și a îmbunătăți starea de sănătate.
Există 5 tulpini principale ale virusului hepatitei – A, B, C, D și E. Împreună, hepatitele B și C sunt cele mai frecvente infecții și duc la 1,3 milioane de decese și 2,2 milioane de noi infecții pe an, potrivit sursei https://www.who
În ciuda instrumentelor mai bune pentru diagnostic și tratament și a prețurilor scăderii produselor, ratele de testare și de acoperire a tratamentului au stagnat. Dar, atingerea obiectivului de eliminare a OMS până în 2030 ar trebui să fie încă realizabilă, dacă se iau măsuri rapide.
În Republica Moldova, conform datelor statistice, în anul 2023, au fost înregistrate, în total, 2807 cazuri de hepatite virale, inclusiv 55 (1,96%) cazuri forme acute și 2752 (98,04%) cazuri forme cronice. Din totalul cazurilor de hepatite virale acute și cronice înregistrate în 2023 – 99,3% revin hepatitelor virale B, C și D, câte 0,1% – hepatitelor virale A, E și 0,5% cazuri alte tipuri de hepatite virale.
În republică este accesibilă testarea pentru depistarea precoce a bolnavilor cu efectuarea diagnosticului specific de laborator. Din octombrie 2020, este implementată testarea de screening la hepatitele virale B și C cu teste rapide de diagnostic, sporind accesibilitatea populației la testare.
Pacienții cu hepatite virale B, C şi D au acces la servicii calitative de tratament şi îngrijire continuă, care se realizează în baza Protocoalelor clinice naționale.
Data de 28 iulie a fost aleasă deoarece este ziua de naștere a omului de știință, laureat al premiului Nobel, Dr. Baruch Blumberg, care a descoperit virusul hepatitei B (VHB) și a dezvoltat un test de diagnostic și un vaccin pentru virus.

Raportul global asupra hepatitei 2024: acțiune pentru acces în țările cu venituri mici și medii

Global hepatitis report 2024: action for access in low- and middle-income countries
https://www.who.int/publications/i/item/9789240091672
Acesta este primul raport consolidat al #OMS privind epidemiologia hepatitei virale, acoperirea serviciilor și accesul la produse, cu date îmbunătățite pentru acțiune. Acest raport prezintă cele mai recente estimări privind povara bolii și acoperirea serviciilor esențiale de hepatită virală din 187 de țări din întreaga lume.
Raportul actualizează, de asemenea, progresele înregistrate începând cu 2019 în îmbunătățirea accesului la produse de sănătate atât pentru hepatita B, cât și pentru hepatita C în țările cu venituri mici și medii, cu informații din 38 de țări care cuprind împreună aproape 80% din infecțiile și decesele hepatitei virale la nivel mondial.

Raportul oferă o perspectivă regională, analizând barierele și oportunitățile de a extinde accesul la produse de sănătate pentru hepatita virală; prezintă acțiuni pentru a accelera extinderea intervențiilor eficiente împotriva hepatitei virale în cadrul unei abordări de sănătate publică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu