marți, 20 august 2024

Ziua Internațională a Comemorării și Omagiului Victemelor Terorismului

 

Ziua Internațională a Comemorării și Omagiului Victemelor Terorismului

 

Anual, pe data de 21 August, este rememorată Ziua Internațională a Comemorării și Omagiului Victemelor Terorismului, proclamată prin rezoluția 72/165 (2017) a Adunarii Generale a Națiunilor Unite pentru a onora, și sprijini victimele și supraviețuitorii terorismului și pentru a promova și proteja exercitarea deplină a drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Photo:UNOCT

Tema Zilei Internaționale a Comemorării și Omagiului Victimelor Terorismului în anul 2024 este: Voices for Peace: Victims of Terrorism as Peace Advocates and Educators - Voci pentru pace: Victimele terorismului ca susținători și educatori ai păcii.

Cea de-a șaptea comemorare a Zilei Internaționale de Comemorare și Omagiu adus Victimelor Terorismului se desfășoară pentru a onora vocile puternice ale victimelor în timp ce își folosesc experiențele și călătoriile pentru a crea schimbări semnificative și pozitive prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la impactul de lungă durată al terorismului. Prin amplificarea acestor voci, Ziua Internațională încearcă să inspire acțiunea colectivă și să împuternicească indivizii și comunitățile să lucreze pentru un viitor definit de pace, solidaritate și reziliență.

Unitatea pentru Victimele Terorismului UNOCT/UNCCT își propune să manifeste solidaritate, să sensibilizeze și să contribuie la protejarea, promovarea și respectarea drepturilor și sprijinirea nevoilor victimelor terorismului. Unitatea își aduce aportul și la consolidarea capacității statelor membre și a organizațiilor societății civile de a sprijini mai bine drepturile și nevoile victimelor terorismului.

Pentru a marca cea de-a șaptea comemorare a Zilei Internaționale de Comemorare și Omagiu adus Victimelor Terorismului, pe 21 august 2024 va avea loc un eveniment virtual la nivel înalt intitulat „Voci pentru Pace: Victimele Terorismului ca Avocați și Educatori ai Păcii” la care va face declarații Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres.

Segmentul la nivel înalt va continua cu discuții despre puterea transformatoare a vocilor victimelor atunci când sunt folosite pentru a crește gradul de conștientizare, a construi pacea și a contribui la comunități mai rezistente.

https://media.un.org/en/asset/k11/k11tblv53x

În rezoluția sa 72/165 (2017), Adunarea Generală a stabilit Ziua Internațională de Comemorare și Omagiu adus Victimelor Terorismului, comemorată anual la 21 august, pentru a onora și sprijini victimele și supraviețuitorii terorismului și pentru a promova și proteja exercitarea deplină a drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Statele membre, prin rezoluțiile ulterioare de revizuire a Strategiei globale de combatere a terorismului, au subliniat rolul important al victimelor terorismului în combaterea terorismului și prevenirea extremismului violent care conduce la terorism, în promovarea solidarității internaționale și în a ajuta statele membre să-și recunoască și să-și susțină drepturile omului și sprijină nevoile lor distincte.

De la cea de-a șasea revizuire a Strategiei (2018), evoluțiile la nivel internațional, regional și național au demonstrat din ce în ce mai mult că sprijinul acordat victimelor a depășit solidaritatea simbolică către un angajament mai solid pentru a-și promova drepturile și nevoile. Acest lucru se reflectă în înființarea de către statele membre cu opinii similare a Grupului de prieteni ai victimelor terorismului (2019) și în adoptarea rezoluției A/RES/73/305 (2019)PDF a Adunării Generale privind consolidarea cooperării internaționale pentru a ajuta victime ale terorismului.

Cea de-a opta rezoluție de revizuire, adoptată la 22 iunie 2023 (A/RES/77/298), subliniază importanța susținerii drepturilor și a sprijinirii nevoilor victimelor terorismului, în special ale femeilor, copiilor și victimelor violenței sexuale și de gen, violența bazată în contextul terorismului. Aceasta încurajează toate statele membre să elaboreze planuri naționale cuprinzătoare de asistență pentru victimele terorismului și familiile acestora, pentru a răspunde nevoilor lor imediate, pe termen scurt și lung.

Pentru mai multe informații despre evenimentele din Ziua Internațională 2024, vă rugăm să consultați:

https://www.un.org/counterterrorism/international-day-remembrance-and-tribute-victims-terrorism-21-august-2024

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu