sâmbătă, 6 iulie 2024

Biblioteca Digitală ONU – iulie 2024

 

Biblioteca Digitală ONU – iulie 2024
 

United Nations Global Principles for Information Integrity
Principiile globale ale Națiunilor Unite pentru integritatea informației

Progresele tehnologice au revoluționat comunicațiile, conectând oamenii pe distanțe mari. Ei au sprijinit comunitățile în vremuri de criză, au ridicat voci marginalizate și au contribuit la mobilizarea mișcărilor globale pentru justiția rasială și egalitatea de gen. Cu toate acestea, aceleași progrese au permis răspândirea dezinformării și a discursului instigator la ură, riscând integritatea ecosistemului informațional.
Riscurile noi și crescânde cauzate de dezvoltarea tehnologiilor inteligenței artificiale  au făcut din consolidarea integrității informațiilor una dintre sarcinile urgente ale timpului nostru. Această amenințare globală clară și actuală necesită o acțiune internațională coordonată.
În rezultatul consultărilor publice, Principiile Globale conțin următoarele principii: Încrederea și rezistența societății; Mass-media independentă, liberă și pluralistă; Transparența și cercetarea; Responsabilizarea publicului; Stimulente pozitive.
Prin adoptarea Principiilor globale ale Națiunilor Unite pentru integritatea informației, părțile interesate din toate sectoarele pot să demonstreze solidaritate și să creeze în colaborare o cale către un ecosistem informațional revigorat care să încurajeze încredere, cunoștințe, care să presupună respectarea plenară a drepturilor omului și care să conducă spre un viitor durabil al omenirii.
Pentru mai multe informații și acces complet la această publicație:
https://digitallibrary.un.org/record/4052524?ln=en&v=pdf

World health statistics 2024: monitoring health for the SDGs, sustainable development goals

Statistici mondiale de sănătate 2024: monitorizarea sănătății pentru ODD, obiective de dezvoltare durabilă

Raportul este o compilație anuală a indicatorilor de sănătate și ai sănătății, care este publicată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) din 2005.
Ediția din 2024 analizează mai mult de 50 de indicatori legați de sănătate din Obiectivele de dezvoltare durabilă și al treisprezecelea program general de lucru al OMS. De asemenea, evidențiază concluziile estimărilor globale de sănătate 2021, în special impactul pandemiei de COVID-19 asupra speranței de viață și a speranței de viață sănătoase.
Pentru mai multe informații și acces complet la această publicație:
https://digitallibrary.un.org/record/4050651?ln=en&v=pdf


World investment report 2024 : Investment facilitation and digital government
Raportul mondial de investiții 2024: Facilitarea investițiilor și guvernarea digitală

Potrivit Raportului mondial de investiții 2024, investițiile străine directe globale au scăzut cu 2%, până la 1,3 trilioane de dolari în 2023, pe fondul încetinirii creșterii economice și a tensiunilor geopolitice în creștere.
Scăderea finanțării proiectelor a afectat dezvoltarea durabilă, noi finanțări pentru sectoarele ODD scăzând cu peste 10%, în special în agroalimentare și apă. Acest lucru împiedică eforturile de realizare a Agendei 2030 și solicită acțiuni politice urgente pentru a moderniza finanțarea dezvoltării durabile.
Pentru mai multe informații și acces complet la această publicație:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu