luni, 13 decembrie 2021

Accesul la informație - condiție prealabilă pentru reducerea inegalităților și promovarea drepturilor omului

Accesul la informație - condiție prealabilă pentru reducerea inegalităților și promovarea drepturilor omului

În contextul marcării Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, Centrul de Informare ONU din cadrul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova cu suportul Oficiului ONU pentru Drepturile Omului în Moldova și Oficiul Avocatului Poporului au organizat discuția publică 𝑨𝒄𝒄𝒆𝒔𝒖𝒍 𝒍𝒂 𝒊𝒏𝒇𝒐𝒓𝒎𝒂𝒕̦𝒊𝒆 - 𝒄𝒐𝒏𝒅𝒊𝒕̦𝒊𝒆 𝒑𝒓𝒆𝒂𝒍𝒂𝒃𝒊𝒍𝒂̆ 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒓𝒆𝒅𝒖𝒄𝒆𝒓𝒆𝒂 𝒊𝒏𝒆𝒈𝒂𝒍𝒊𝒕𝒂̆𝒕̦𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒔̦𝒊 𝒑𝒓𝒐𝒎𝒐𝒗𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒅𝒓𝒆𝒑𝒕𝒖𝒓𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒐𝒎𝒖𝒍𝒖𝒊(ODD 5,10), dedicată Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Ziua internaţională a drepturilor omului este marcată în fiecare an pe 10 decembrie, ziua în care Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat, în 1948, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

Tema Zilei drepturilor omului din acest an se referă la egalitate și la articolul 1 al Declarației Universale a Drepturilor Omului – toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și drepturi. Analiza precedentului an a accentuat ce costuri au fost legate de inegalități.

Astăzi au fost abordate una dintre prioritățile activității Oficiului ONU pentru Drepturile Omului în Moldova care este de a împuternici titularii de drepturi, inclusiv copiii și tinerii, să solicite respectarea, protejarea și asigurarea drepturilor omului.

Scopul discuției a fost de a ridica gradul de conștientizare a copiilor și tinerilor cu privire la drepturile omului, dreptul la informare, libertatea de exprimare și importanța participării acestora în procesul de luarea deciziilor care le afectează viața și nu doar.

În cadrul evenimentului de astăzi i-am avut ca oaspeți de onoare:

Bea Ferenci, consiliera internațională in domeniul drepturilor omului, sefa Oficiului ONU pentru Drepturile Omului care ne-a vorbit despre standardele internaționale cu privire la accesul la informație si participarea tinerilor in procesele decizionale.

Maia Banarescu, Avocata Poporului pentru Drepturile Copilului cu discursul  despre standardele si practicile la nivel national cu privire la accesul la informație si participarea tinerilor in procesele decizionale.

Participanții au fost implicați într-un dialog deschis care a contribuit la îmbunătățirea nivelului de înțelegere a conținutului dreptului la informație și de ce participarea activă și eficientă la procesele decizionale a copiilor și tinerilor, inclusiv din partea grupurilor vulnerabile, este importantă.

Concluzie: considerăm că accesul la informație și participarea copiilor și tinerilor la deciziile care le afectează viața și consultarea opiniilor lor sunt esențiale pentru reducerea inegalităților și promovarea drepturilor omului.

Mulțumim invitaților pentru discursurile importante și explicite, mulțumim participanților (Universitatea Slavonă din Moldova, Universitatea de Stat din Tiraspol cu sediul în Chișinău, #LiceulTeoreticMihailSadoveanuOcnita, Centrul de Excelenţă în Construcţii din Republica Moldova, Colegiul Tehnologic din Chișinău, Şcoala Profesională nr. 7, Chişinău; Colegiul de ecologie, Chișinău; Colegiul Național de Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”, Biblioteca Stefan Cel Mare, filiala BM B.P. Hasdeu, pentru bunăvoința de a participa la această discuție și sperăm că informația de astăzi să fie utilă și diseminată prietenilor, colegilor.

Evenimentul online a fost transmis live pe pagina de Facebook Oficiul ONU pentru Drepturile Omului Moldova

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu