miercuri, 14 iulie 2021

Publicații noi ale ONU

 Publicații noi ale ONU


COVID-19 și instituțiile naționale pentru drepturile omului

https://www.undp.org/publications/covid-19-and-national-human-rights-institutions

Un studiu realizat de Alianța Globală a Instituțiilor Naționale pentru Drepturile Omului (GANHRI), Oficiul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) analizează rolul și activitățile instituțiilor naționale pentru drepturile omului ( NHRI) în abordarea dimensiunilor drepturilor omului ale COVID-19.  Acesta își propune să ofere o imagine de ansamblu asupra bunelor practici, experiențelor și lecțiilor învățate într-o perioadă de provocări imense pentru drepturile omului.

75 la sută din instituțiile naționale pentru drepturile omului (INDH) la nivel global indică faptul că acestea au fost remarcabil de rezistente, adaptându-se rapid la COVID-19  și au găsit o serie de modalități inovatoare de a-și îndeplini misiunea vitală - de a promova și proteja drepturile omului. Cifrele sunt puternice: peste 60% dintre țări au regresat asupra drepturilor de bază în 2020, ca urmare a măsurilor de combatere a pandemiei COVID-19.

Studiul face auzit ecoul mesajului secretarului general al ONU, potrivit căruia oamenii - și drepturile lor - trebuie să fie în centrul eforturilor de răspuns și recuperare a COVID-19.


COVID-19 și Turism: o actualizare (UNCTAD / UNWTO)

https://unctad.org/system/files/official-document/ditcinf2021d3_en_0.pdf

Accidentul din turismul internațional din cauza pandemiei de coronavirus ar putea provoca o pierdere de peste 4 trilioane de dolari față de PIB-ul global pentru anii 2020 și 2021, potrivit unui raport al UNCTAD publicat la 30 iunie. Pierderea estimată a fost cauzată de impactul direct al pandemiei asupra turismului și de efectul său repetat asupra altor sectoare strâns legate de acesta. Raportul, prezentat în comun cu Organizația Mondială a Turismului a ONU (OMT), afirmă că turismul internațional și sectoarele sale strâns legate au suferit o pierdere estimată de 2,4 trilioane de dolari în 2020 din cauza impacturilor directe și indirecte ale unei scăderi accentuate a sosirilor turistice internaționale. O pierdere similară poate apărea anul acesta, avertizează raportul, menționând că recuperarea sectorului turistic va depinde în mare măsură de absorbția vaccinurilor COVID-19 la nivel global.


Includerea migranților și a comunităților în redresarea socio-economică: experiențe din parteneriatul PNUD-OIM

https://bit.ly/3pJfUjL

O cercetare comună a Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) și a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) efectuată în nouă țări arată că pandemia a crescut sărăcia și șomajul pentru mulți migranți și familiile acestora. Datele colectate în Bangladesh, Belarus, El Salvador, Guineea, Indonezia, Republica Kârgâzstan, Lesotho, Republica Moldova și Peru au arătat că restricțiile de călătorie au lăsat blocat un număr semnificativ de migranți, alții fiind forțați să se întoarcă în țările lor de origine unde se confruntă greutate. Șefii celor două agenții ONU au subliniat rolul potențial al migrației în recuperarea COVID-19 la un eveniment online desfășurat în 10 iunie 2021 pentru a discuta despre modul în care pandemia a afectat comunitățile de migranți - și modul în care încetinirea migrației din cauza restricțiilor de călătorie a afectat economiile și oamenii. Aceștia au reiterat în continuare necesitatea ca migranții și migrația să facă parte din planurile de redresare COVID-19, pe măsură ce țările își reconstruiesc economiile și societățile după această criză.


Un răspuns EPIC: Guvernanță inovatoare pentru gestionarea riscului de inundații și secetă (Banca Mondială)

https://bit.ly/3j7H8PU

Inundațiile și secetele au un impact uluitor atât în ​​suferința umană, cât și în costurile economice. Prin urmare, este necesară urgent o nouă abordare pentru a gestiona riscurile mari și în creștere asociate cu evenimente hidroclimatice extreme. Acest raport oferă această nouă abordare. Acesta stabilește o viziune a modului în care guvernele naționale pot face față acestor provocări printr-o guvernanță inovatoare, oferind o cale cuprinzătoare către un viitor mai sigur și mai prosper pentru cei 7,7 miliarde de oameni din lume. Acest raport se concentrează în primul rând pe ultimul principiu - un guvern comun. Acest raport prezintă un nou cadru pentru crearea unui sistem mai eficient de gestionare a riscurilor hidroclimatice, un sistem care are potențialul de a reduce dramatic viitoarea taxă umană și economică din aceste evenimente. Acest raport este destinat să aducă la cunoștința acestei provocări enorme și a soluțiilor potențiale unui public larg, precum și să ofere un ghid practic și detaliat pentru a ajuta guvernele să-și îmbunătățească sistemele de gestionare a inundațiilor și a secetei.


Raport de evaluare globală privind reducerea riscurilor de dezastru: Raport special privind seceta 2021

https://www.undrr.org/gar2021-drought

Pe măsură ce ne îndreptăm către o lume mai caldă de 2˚C, sunt necesare acțiuni urgente pentru a înțelege mai bine și a gestiona mai eficient riscul de secetă, pentru a reduce numărul devastator al vieții umane, al mijloacelor de trai și al ecosistemelor.

Seceta are un impact profund, larg răspândit și subestimat asupra societăților, ecosistemelor și economiilor. Acestea suportă costuri care sunt suportate în mod disproporționat de cei mai vulnerabili oameni. Impactul extins al secetei este în mod constant subraportat, chiar dacă se întinde pe arii mari, se încadrează prin sisteme și scări și persistă în timp, afectând milioane de oameni și contribuind la insecuritate alimentară, sărăcie și inegalitate. Schimbările climatice cresc temperaturile și perturbă tiparele de precipitații, cresc frecvența, severitatea și durata secetelor în multe regiuni de pe glob.

Raportul special GAR privind seceta 2021 explorează natura sistemică a secetei și impactul acesteia asupra realizării cadrului Sendai pentru reducerea riscurilor de dezastru, a ODD-urilor și a sănătății și bunăstării oamenilor și ecosistemelor.


Guvernarea resurselor costiere: implicații pentru o economie albastră durabilă (UNEP)

https://www.resourcepanel.org/reports/governing-coastal-resources

Plantele și animalele care trăiesc de-a lungul coastelor lumii sunt supuse unei presiuni crescute din cauza poluării legate de porturi, agricultură și creșterea peștelui și creveților, avertizează un nou raport al Panelului internațional de resurse. Studiul afirmă că este urgent să se limiteze poluarea de coastă și alte subproduse ale industriei, inclusiv introducerea speciilor invazive. În caz contrar, unele ecosisteme de coastă, precum și economia bazată pe ocean pe care o susțin, s-ar putea prăbuși, se arată în raport.


Transformarea muncii decente într-o realitate pentru lucrătorii casnici: Progrese și perspective la zece ani după adoptarea Convenției privind lucrătorii casnici, 2011 (nr. 189)

https://www.ilo.org/global/publications/books/WCMS_802551/lang--en/index.htm

La zece ani de la adoptarea unei convenții istorice a Organizației Internaționale a Muncii (OIM) care le-a confirmat drepturile în materie de muncă, lucrătorii casnici încă luptă pentru recunoașterea în calitate de lucrători și furnizori esențiali de servicii. Condițiile de muncă pentru mulți nu s-au îmbunătățit într-un deceniu și au fost înrăutățite de pandemia COVID-19, potrivit unui nou raport al OIM. La apogeul crizei, pierderile de locuri de muncă în rândul lucrătorilor casnici au variat între 5-20% în majoritatea țărilor europene.

Raportul oferă îndrumări cu privire la politicile care pot deschide calea pentru a face munca decentă o realitate pentru lucrătorii casnici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu