duminică, 22 iulie 2018

RAPORTUL: VOLUNTARIATUL ȘI REZILIEREA COMUNITARĂ

RAPORTUL: FIRUL CARE SE LEAGĂ "VOLUNTARIATUL  ȘI REZILIEREA COMUNITARĂ"

În condiţiile actuale, voluntariatul local este o strategie fundamentală pentru comunităţi.
Raportul explorează modul în care guvernele și actorii din domeniul dezvoltării se pot angaja cel mai bine îmbrăţişând voluntariatul pentru a-și cultiva caracteristicile cele mai benefice, atenuând în același timp cele mai vulnerabile potențiale daune. În acest sens, raportul oferă o contribuție importantă la baza de date privind abordările incluzive, bazate pe cetățeni, în ceea ce privește construirea de reziliență.


Într-o lume fragilă și turbulentă, voluntarii sunt activi în orice șoc și stres major cu care se confruntă comunitățile - de la cutremure și inundații la schimbări climatice și conflicte locale. De multe ori, lucrurile în spatele scenei, ele sunt firul care leagă comunitățile împreună, afirmă un nou raport al programului Organizației Națiunilor Unite pentru Voluntari (UNV).

Adoptarea Agendei 2030 de către liderii mondiali cu aproape trei ani în urmă a trasat o traiectorie pentru un viitor comun atât pentru oameni, cât și pentru planetă, care se distruge în mod semnificativ de normele și tendințele uneori dăunătoare din trecut.
Respectarea ambițiilor Agendei 2030 necesită mobilizarea resurselor și talentelor extraordinare și a bunăvoinței oamenilor obișnuiți din întreaga lume - și voluntarii ONU, care lucrează alături de voluntari locali din întreaga lume, fac față acestei provocări.
Se estimează că 1 miliard de voluntari acordă în mod liber timp pentru a face diferența cu privire la problemele care le afectează și comunitățile lor, adesea în cele mai dificile circumstanțe.

De la un punct de plecare al comunităților aflate în criză, raportul oferă perspective asupra modului în care se poate sprijini cel mai bine voluntariatul local - dincolo de titluri, unde voluntarii fac deseori partea cea mai mare a zilei de lucru. 



Prin dezarhivarea distribuției costurilor și beneficiilor voluntariatului local sub presiune, raportul analizează modul în care guvernele și alți actori ai păcii și dezvoltării pot sprijini mai eficient voluntarii. Întrucât toate părțile interesate caută să localizeze procesele de dezvoltare și să se adreseze mai întâi către părţile mai îndepărtate, raportul oferă noi perspective asupra potențialului de voluntariat, ca acesta să fie o forță de incluziune și circumstanțele în care se poate confrunta, mai degrabă decât să întărească inegalitățile în cadrul și între comunități.

Vezi mai multe despre raport:  https://www.unv.org/sites/default/files/2018%20The%20thread%20that%20binds%20final.pdf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu