duminică, 28 iulie 2024

Ziua Mondială a Hepatitei

 Ziua Mondială a Hepatitei


Ziua Mondială a Hepatitei
, marcată anual la 28 iulie, este o oportunitate de a intensifica eforturile naționale și internaționale privind hepatita, de a încuraja acțiunile și implicarea persoanelor, partenerilor și publicului și de a sublinia necesitatea unui răspuns global mai mare, așa cum este subliniat în Raportul OMS privind hepatita globală din 2017. Vezi aici raportul
https://iris.who.int/bitstream/handle/10665/255016/9789241565455-eng.pdf?sequence=1
Tema din acest an este: ''It's time for action'' – „Este timpul pentru acțiune”.  Având în vedere faptul că o persoană moare la fiecare 30 de secunde din cauza unei boli legate de hepatită, e necesar de accelerat acțiunile pentru prevenirea, diagnosticarea și tratamentul mai bun pentru a salva vieți și a îmbunătăți starea de sănătate.
Există 5 tulpini principale ale virusului hepatitei – A, B, C, D și E. Împreună, hepatitele B și C sunt cele mai frecvente infecții și duc la 1,3 milioane de decese și 2,2 milioane de noi infecții pe an, potrivit sursei https://www.who
În ciuda instrumentelor mai bune pentru diagnostic și tratament și a prețurilor scăderii produselor, ratele de testare și de acoperire a tratamentului au stagnat. Dar, atingerea obiectivului de eliminare a OMS până în 2030 ar trebui să fie încă realizabilă, dacă se iau măsuri rapide.
În Republica Moldova, conform datelor statistice, în anul 2023, au fost înregistrate, în total, 2807 cazuri de hepatite virale, inclusiv 55 (1,96%) cazuri forme acute și 2752 (98,04%) cazuri forme cronice. Din totalul cazurilor de hepatite virale acute și cronice înregistrate în 2023 – 99,3% revin hepatitelor virale B, C și D, câte 0,1% – hepatitelor virale A, E și 0,5% cazuri alte tipuri de hepatite virale.
În republică este accesibilă testarea pentru depistarea precoce a bolnavilor cu efectuarea diagnosticului specific de laborator. Din octombrie 2020, este implementată testarea de screening la hepatitele virale B și C cu teste rapide de diagnostic, sporind accesibilitatea populației la testare.
Pacienții cu hepatite virale B, C şi D au acces la servicii calitative de tratament şi îngrijire continuă, care se realizează în baza Protocoalelor clinice naționale.
Data de 28 iulie a fost aleasă deoarece este ziua de naștere a omului de știință, laureat al premiului Nobel, Dr. Baruch Blumberg, care a descoperit virusul hepatitei B (VHB) și a dezvoltat un test de diagnostic și un vaccin pentru virus.

Raportul global asupra hepatitei 2024: acțiune pentru acces în țările cu venituri mici și medii

Global hepatitis report 2024: action for access in low- and middle-income countries
https://www.who.int/publications/i/item/9789240091672
Acesta este primul raport consolidat al #OMS privind epidemiologia hepatitei virale, acoperirea serviciilor și accesul la produse, cu date îmbunătățite pentru acțiune. Acest raport prezintă cele mai recente estimări privind povara bolii și acoperirea serviciilor esențiale de hepatită virală din 187 de țări din întreaga lume.
Raportul actualizează, de asemenea, progresele înregistrate începând cu 2019 în îmbunătățirea accesului la produse de sănătate atât pentru hepatita B, cât și pentru hepatita C în țările cu venituri mici și medii, cu informații din 38 de țări care cuprind împreună aproape 80% din infecțiile și decesele hepatitei virale la nivel mondial.

Raportul oferă o perspectivă regională, analizând barierele și oportunitățile de a extinde accesul la produse de sănătate pentru hepatita virală; prezintă acțiuni pentru a accelera extinderea intervențiilor eficiente împotriva hepatitei virale în cadrul unei abordări de sănătate publică.

sâmbătă, 6 iulie 2024

Biblioteca Digitală ONU – iulie 2024

 

Biblioteca Digitală ONU – iulie 2024
 

United Nations Global Principles for Information Integrity
Principiile globale ale Națiunilor Unite pentru integritatea informației

Progresele tehnologice au revoluționat comunicațiile, conectând oamenii pe distanțe mari. Ei au sprijinit comunitățile în vremuri de criză, au ridicat voci marginalizate și au contribuit la mobilizarea mișcărilor globale pentru justiția rasială și egalitatea de gen. Cu toate acestea, aceleași progrese au permis răspândirea dezinformării și a discursului instigator la ură, riscând integritatea ecosistemului informațional.
Riscurile noi și crescânde cauzate de dezvoltarea tehnologiilor inteligenței artificiale  au făcut din consolidarea integrității informațiilor una dintre sarcinile urgente ale timpului nostru. Această amenințare globală clară și actuală necesită o acțiune internațională coordonată.
În rezultatul consultărilor publice, Principiile Globale conțin următoarele principii: Încrederea și rezistența societății; Mass-media independentă, liberă și pluralistă; Transparența și cercetarea; Responsabilizarea publicului; Stimulente pozitive.
Prin adoptarea Principiilor globale ale Națiunilor Unite pentru integritatea informației, părțile interesate din toate sectoarele pot să demonstreze solidaritate și să creeze în colaborare o cale către un ecosistem informațional revigorat care să încurajeze încredere, cunoștințe, care să presupună respectarea plenară a drepturilor omului și care să conducă spre un viitor durabil al omenirii.
Pentru mai multe informații și acces complet la această publicație:
https://digitallibrary.un.org/record/4052524?ln=en&v=pdf

World health statistics 2024: monitoring health for the SDGs, sustainable development goals

Statistici mondiale de sănătate 2024: monitorizarea sănătății pentru ODD, obiective de dezvoltare durabilă

Raportul este o compilație anuală a indicatorilor de sănătate și ai sănătății, care este publicată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) din 2005.
Ediția din 2024 analizează mai mult de 50 de indicatori legați de sănătate din Obiectivele de dezvoltare durabilă și al treisprezecelea program general de lucru al OMS. De asemenea, evidențiază concluziile estimărilor globale de sănătate 2021, în special impactul pandemiei de COVID-19 asupra speranței de viață și a speranței de viață sănătoase.
Pentru mai multe informații și acces complet la această publicație:
https://digitallibrary.un.org/record/4050651?ln=en&v=pdf


World investment report 2024 : Investment facilitation and digital government
Raportul mondial de investiții 2024: Facilitarea investițiilor și guvernarea digitală

Potrivit Raportului mondial de investiții 2024, investițiile străine directe globale au scăzut cu 2%, până la 1,3 trilioane de dolari în 2023, pe fondul încetinirii creșterii economice și a tensiunilor geopolitice în creștere.
Scăderea finanțării proiectelor a afectat dezvoltarea durabilă, noi finanțări pentru sectoarele ODD scăzând cu peste 10%, în special în agroalimentare și apă. Acest lucru împiedică eforturile de realizare a Agendei 2030 și solicită acțiuni politice urgente pentru a moderniza finanțarea dezvoltării durabile.
Pentru mai multe informații și acces complet la această publicație: