duminică, 26 martie 2023

Biblioteca de seminţe

 Biblioteca de seminţe

În cadrul serviciului de dezvoltare a competenţelor utilizatorilor 𝑶𝒃𝒊𝒆𝒄𝒕𝒊𝒗𝒆𝒍𝒆 𝒅𝒆 𝒅𝒆𝒛𝒗𝒐𝒍𝒕𝒂𝒓𝒆 𝑫𝒖𝒓𝒂𝒃𝒊𝒍𝒂̆ 𝒊̂𝒏 𝒔𝒑𝒓𝒊𝒋𝒊𝒏𝒖𝒍 𝒄𝒐𝒎𝒖𝒏𝒊𝒕𝒂̆𝒕̧𝒊𝒊, în luna martie, s-a organizat atelierul „𝑩𝒊𝒃𝒍𝒊𝒐𝒕𝒆𝒄𝒂 𝒔𝒆𝒎𝒊𝒏𝒕̦𝒆𝒍𝒐𝒓.

Atelierul face parte din Proiectul „Uniți prin semințe: lansarea bibliotecilor de semințe cehe-moldovenești în Moldova” implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe și „Grădina Moldovei”.
La prima şedinţă s-a discutat despre ce este o bibliotecă de împrumut de seminţe; despre importanţa multiplicării şi păstrării seminţelor vii; despre conservarea seminţelor rare cu polenizare deschisă sau seminţe de familie etc.
Atelierul a trezit un interes deosebit pentru grădinarii amatori să sădească și să păstreze semințe de calitate care sunt potrivite pentru zona de creștere locală. Participanții s-au convins că nu e complicat și necesar să fie botaniști pentru a se ocupa cu legumicultura şi că lipsa îngrășămintelor sintetice și practicile agroecologice sunt benefice pentru toate culturile din grădină.
S-a discutat despre aspectele botanice de bază și diferențele între structura florilor până la procedura corectă de colectare a semințelor. Important! Înainte de a crește și a consuma diverse specii de plante comestibile și medicinale este necesar să cunoaștem condiţiile de păstrare a semințelor și utilitatea lor.

Constituirea unei biblioteci de semințe necesită timp și efort, dar modul în care funcționează biblioteca este foarte simplu: grădinarii ’împrumută’ semințe din bibliotecă la momentul plantării. La sfârșitul sezonului de vegetație, aceștia salvează semințele din plante și returnează o parte din semințe bibliotecii.
Beneficiile unei biblioteci de împrumut de semințe sunt multe: este o modalitate de a ne distra, de a construi o comunitate cu colegii grădinari și de a sprijini persoanele care sunt noi în lumea grădinăritului.

Atelierul va avea o periodicitate lunară pentru a face schimb de observări şi consultaţii referitor la creşterea şi dezvoltarea plantelor.

https://flori-gradini.ro/how-to-start-a-seed-library


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu