duminică, 5 iunie 2022

Publicaţii ONU

 Publicaţii ONU

𝑯𝒂𝒏𝒅𝒃𝒐𝒐𝒌 𝒐𝒏 𝑾𝒂𝒕𝒆𝒓 𝑨𝒍𝒍𝒐𝒄𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 𝒊𝒏 𝒂 𝑻𝒓𝒂𝒏𝒔𝒃𝒐𝒖𝒏𝒅𝒂𝒓𝒚 𝑪𝒐𝒏𝒕𝒆𝒙𝒕
𝑴𝒂𝒏𝒖𝒂𝒍 𝒑𝒓𝒊𝒗𝒊𝒏𝒅 𝒂𝒍𝒐𝒄𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒂𝒑𝒆𝒊 𝒊̂𝒏 𝒄𝒐𝒏𝒕𝒆𝒙𝒕 𝒕𝒓𝒂𝒏𝒔𝒇𝒓𝒐𝒏𝒕𝒂𝒍𝒊𝒆𝒓

V-aţi întrebat vreodată ce utilizatori pot folosi apa unui lac, râu sau altă sursă? În ce scopuri, în ce cantitate și de ce calitate? Unde și când?

Acestea sunt întrebările la care se răspunde prin „alocarea apei”, care este procesul și rezultatul determinării modului în care diferitele părți interesate utilizează apa. Odată cu deficitul tot mai mare de apă pe tot globul, determinarea unei astfel de utilizări a apei reprezintă o provocare majoră – și cu atât mai mult în bazinele transfrontaliere în care interesele (potențial conflictuale) diferiților utilizatori de apă se suprapun cu interesele (potențial conflictuale) diferitelor țări. Și, deși alocarea apei în bazinele transfrontaliere nu este o practică nouă, criza apei care se profilează, evoluțiile sociale, economice și tehnologice accelerate și variabilitatea climei necesită abordări noi, flexibile, care să poată asigura gestionarea apei pe viitor.

Vestea bună: istoria arată că aranjamentele transfrontaliere de alocare a apei pot funcționa în beneficiul statelor implicate - dacă sunt bine concepute, convenite de comun acord, adaptabile și implementate eficient.

Cum și unde se poate găsi expertiza și experiențele relevante atunci când vine vorba de chestiuni de alocare a apei într-un context de apă transfrontalieră?

Pe o perioadă de 3 ani, în elaborarea Manualului au fost implicate peste 100 de țări, 70 de organizații internaționale, 20 de organizații de bazin hidrografic. Un grup format din peste 50 de experți în acest domeniu s-a întâlnit în mod regulat și a analizat sistematic experiențele existente în alocarea apei transfrontaliere la nivel global. Ei au distilat criterii, bune practici și soluții pentru a face față deficitului de apă tot mai mare de pe glob. Ei au învățat unii de la alții și și-au îmbunătățit înțelegerea beneficiilor și provocărilor utilizării alocării apei în cooperarea transfrontalieră în domeniul apei.

„Manual privind alocarea apei într-un context transfrontalier” explică diferitele faze, beneficii și provocări ale alocării transfrontaliere a apei și ghidează statele interesate prin procesul de evaluare a utilității potențiale a acesteia în bazinele lor comune. Manualul conține 46 de studii de caz exemplare care evidențiază caracteristicile cheie ale alocării și demonstrează aplicarea lor practică în diferite contexte de apă transfrontalieră din întreaga lume. De asemenea, ajută la construirea capacității necesare pentru a aborda probleme complexe de alocare a apei, sprijină guvernele în stabilirea acordurilor de alocare a apei și, ca atare, transmite un mesaj puternic asupra importanței și fezabilității cooperării transfrontaliere și a adaptabilității. Nu în ultimul rând, Manualul prezintă prima prezentare generală a acordurilor de alocare a apei în apele transfrontaliere.

Pentru mai multe informaţii, vă recomandăm manualul: https://bit.ly/3mdRzle

https://unece.org/environment-policy/publications/handbook-water-allocation-transboundary-context

𝑪𝒐𝒏𝒇𝒆𝒓𝒆𝒏𝒄𝒆 𝒐𝒇 𝑬𝒖𝒓𝒐𝒑𝒆𝒂𝒏 𝑺𝒕𝒂𝒕𝒊𝒔𝒕𝒊𝒄𝒊𝒂𝒏𝒔 𝑭𝒓𝒂𝒎𝒆𝒘𝒐𝒓𝒌 𝒐𝒏 𝑾𝒂𝒔𝒕𝒆 𝑺𝒕𝒂𝒕𝒊𝒔𝒕𝒊𝒄𝒔
𝑪𝒐𝒏𝒇𝒆𝒓𝒊𝒏𝒕̦𝒂 𝑪𝒂𝒅𝒓𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑺𝒕𝒂𝒕𝒊𝒔𝒕𝒊𝒄𝒊𝒆𝒏𝒊𝒍𝒐𝒓 𝑬𝒖𝒓𝒐𝒑𝒆𝒏𝒊 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝑺𝒕𝒂𝒕𝒊𝒔𝒕𝒊𝒄𝒂 𝒅𝒆𝒔̦𝒆𝒖𝒓𝒊𝒍𝒐𝒓

Acest document a fost pregătit de Grupul operativ pentru Statistica deșeurilor în cadrul mandatului său de la Conferința Statisticienilor Europeni. Conferința a aprobat documentul, inclusiv cadrul pentru statisticile deșeurilor, în sesiunea sa plenară din 2021.

Statisticile oficiale ale deșeurilor sunt produse de mai bine de 40 de ani. Acestea au fost dezvoltate inițial pentru a monitoriza și gestiona amenințările la adresa sănătății umane și a mediului. Mai recent, nevoile de informare s-au îndreptat spre realizarea valorii economice a deșeurilor, în special în contextul „economiei circulare”. Această schimbare a creat cerere de informații cu privire la tipurile de deșeuri care nu au fost măsurate în mod tradițional, de exemplu, deșeurile electronice, alimentare și textile. De asemenea, se caută o perspectivă mai bună asupra valorii economice a deșeurilor și a deșeurilor care sunt greu de măsurat, inclusiv a celor procesate de lucrătorii din sectorul informal. Acest interes în creștere se reflectă în faptul că mulți dintre indicatorii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ai Națiunilor Unite se referă direct la deșeuri și gestionarea acestora.

Acest document servește drept ghid pentru statisticienii care întocmesc statistici naționale privind deșeurile și contribuie la armonizarea în continuare a statisticilor internaționale privind deșeurile. Domeniul său de aplicare extins propus al statisticilor privind deșeurile oferă o bază importantă pentru măsurarea economiei circulare și a altor domenii de politică legate de producție și consum.

Cadrul de statistici privind deșeurile a fost elaborat de un grup de lucru dedicat UNECE, înființat de Conferința Statisticienilor Europeni. Cadrul a fost aprobat în 2021 de șefii birourilor naționale de statistică din peste 60 de țări care sunt membri ai Conferinței și de organizațiile internaționale importante.

Pentru mai multe informaţii accesaţi: https://bit.ly/3NVbeSN

https://unece.org/statistics/publications/conference-european-statisticians-framework-waste-statistics

https://www.un-ilibrary.org/content/books/9789210011150c001

𝑪𝒐𝒏𝒇𝒆𝒓𝒆𝒏𝒄𝒆 𝒐𝒇 𝑬𝒖𝒓𝒐𝒑𝒆𝒂𝒏 𝑺𝒕𝒂𝒕𝒊𝒔𝒕𝒊𝒄𝒊𝒂𝒏𝒔 𝑹𝒐𝒂𝒅 𝑴𝒂𝒑 𝒐𝒏 𝑺𝒕𝒂𝒕𝒊𝒔𝒕𝒊𝒄𝒔 𝒇𝒐𝒓 𝑺𝒖𝒔𝒕𝒂𝒊𝒏𝒂𝒃𝒍𝒆 𝑫𝒆𝒗𝒆𝒍𝒐𝒑𝒎𝒆𝒏𝒕 𝑮𝒐𝒂𝒍𝒔

𝑪𝒐𝒏𝒇𝒆𝒓𝒊𝒏𝒕̦𝒂 𝒔𝒕𝒂𝒕𝒊𝒔𝒕𝒊𝒄𝒊𝒆𝒏𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒆𝒖𝒓𝒐𝒑𝒆𝒏𝒊 𝑭𝒐𝒂𝒊𝒂 𝒅𝒆 𝒑𝒂𝒓𝒄𝒖𝒓𝒔 𝒑𝒓𝒊𝒗𝒊𝒏𝒅 𝒔𝒕𝒂𝒕𝒊𝒔𝒕𝒊𝒄𝒊𝒍𝒆 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒐𝒃𝒊𝒆𝒄𝒕𝒊𝒗𝒆𝒍𝒆 𝒅𝒆 𝒅𝒆𝒛𝒗𝒐𝒍𝒕𝒂𝒓𝒆 𝒅𝒖𝒓𝒂𝒃𝒊𝒍𝒂̆

Cea de-a doua ediție a Foii de parcurs privind statisticile pentru ODD-uri își propune să ofere îndrumări membrilor sistemelor statistice naționale și altor părți interesate cu privire la modul cel mai bun de a naviga în sarcina complexă de măsurare a realizării obiectivelor și țintelor Agendei 2030. Procedând astfel, se străduiește să consolideze sistemele naționale de informații fiabile bazate pe date și să sprijine eforturile pentru atingerea Obiectivelor. Foaia de parcurs acoperă diferite aspecte legate de activitate, cum ar fi coordonarea națională, raportarea privind indicatorii ODD la nivel global, urmărirea progresului la diferite niveluri, asigurarea calității, a nu lăsa pe nimeni în urmă, comunicarea, evaluările naționale voluntare și dezvoltarea capacităților. Întrebările frecvente și un glosar urmăresc să explice într-un mod ușor de înțeles problemele și termenii utilizați. Multe exemple despre modul în care țările implementează Foaia de parcurs sunt furnizate pe un site web dedicat pentru a inspira și a ajuta la învățarea din experiențe.

Foaia de parcurs poate fi utilizată în comunicările cu alte părți interesate implicate în implementarea ODD, cum ar fi factorii de decizie, mediul academic, societatea civilă, sectorul privat și mass-media, pentru a explica problemele legate de statisticile pentru ODD și rolul critic al statisticilor oficiale.

Foaia de parcurs a fost elaborată de Grupul de coordonare al Conferinței Statisticienilor Europeni privind Statisticile pentru ODD, care include 17 țări, Comitetul de Statistică Interstatal al Comunității Statelor Independente, Eurostat, OCDE și UNECE. Șefii birourilor de statistică din peste 60 de țări din UNECE, OCDE și nu numai au aprobat Foaia de parcurs în iunie 2021.

Mai multe informaţii accesaţi: https://bit.ly/3xby1Ty

https://unece.org/documents/2021/03/working-documents/conference-european-statisticians-road-map-statistics-sdgs-2nd

𝑭𝒐𝒓𝒆𝒔𝒕 𝑷𝒓𝒐𝒅𝒖𝒄𝒕𝒔 𝑨𝒏𝒏𝒖𝒂𝒍 𝑴𝒂𝒓𝒌𝒆𝒕 𝑹𝒆𝒗𝒊𝒆𝒘 𝟐𝟎𝟐𝟎-𝟐𝟎𝟐𝟏 - 𝑼𝑵𝑬𝑪𝑬

𝑨𝒏𝒂𝒍𝒊𝒛𝒂 𝒂𝒏𝒖𝒂𝒍𝒂̆ 𝒂 𝒑𝒊𝒆𝒕̦𝒆𝒊 𝒑𝒓𝒐𝒅𝒖𝒔𝒆𝒍𝒐𝒓 𝒇𝒐𝒓𝒆𝒔𝒕𝒊𝒆𝒓𝒆 2020-2021

Analiza anuală a pieței produselor forestiere 2020-2021 oferă o analiză cuprinzătoare a piețelor din regiunea UNECE și raportează principalele influențe ale pieței dincolo de regiune. Acesta acoperă produse de la pădure până la utilizatorul final și de la lemn rotund și produse primare prelucrate până la valoarea adăugată, locuințe și energie lemnoasă. Capitolele bazate pe statistici analizează piețele pentru materii prime lemnoase, cherestea, panouri pe bază de lemn, hârtie, carton și pastă de lemn. La baza analizei se află o colecție cuprinzătoare de date. Revizuirea evidențiază rolul produselor forestiere durabile pe piețele internaționale, discută politicile privind pădurile și produsele forestiere, evaluează principalele tendințe și factori, și analizează efectele situației economice actuale asupra piețelor produselor forestiere.

Pentru mai multe informaţii accesaţi: https://bit.ly/3mcClNs

https://www.un-ilibrary.org/content/books/9789210010474

𝑰𝒏𝒏𝒐𝒗𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 𝒇𝒐𝒓 𝑺𝒖𝒔𝒕𝒂𝒊𝒏𝒂𝒃𝒍𝒆 𝑫𝒆𝒗𝒆𝒍𝒐𝒑𝒎𝒆𝒏𝒕 𝑹𝒆𝒗𝒊𝒆𝒘 𝒐𝒇 𝑴𝒐𝒍𝒅𝒐𝒗𝒂

𝑹𝒆𝒗𝒊𝒛𝒖𝒊𝒓𝒆𝒂 𝑰𝒏𝒐𝒗𝒂𝒕̦𝒊𝒆𝒊 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝑫𝒆𝒛𝒗𝒐𝒍𝒕𝒂𝒓𝒆 𝑫𝒖𝒓𝒂𝒃𝒊𝒍𝒂̆ 𝒂 𝑴𝒐𝒍𝒅𝒐𝒗𝒆𝒊

Evaluarea Inovației pentru Dezvoltare Durabilă a Moldovei conține rezultatele unui exercițiu de consiliere în materie de politici, care sa bazat pe experiența acumulată de UNECE în identificarea bunelor practici și a lecțiilor de politici în domeniul dezvoltării bazate pe cunoaștere, cu referire în special la problemele legate de ţări cu economii în tranziţie. Acesta oferă un set de recomandări și opțiuni de politică pentru a stimula activitatea de inovare în țară, a spori capacitatea acesteia de inovare și a îmbunătăți eficiența generală a sistemului național de inovare.

Pentru mai multe informaţii accesaţi: https://bit.ly/399ag6K

https://www.un-ilibrary.org/content/books/9789210013505

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu