sâmbătă, 5 ianuarie 2019

Știința cetățenilor: aglomerarea datelor pentru a sprijini răspunsul la dezastre

Știința cetățenilor: aglomerarea datelor pentru a sprijini răspunsul la dezastre

Probabil nu ați auzit niciodată despre "groundtruthing" - termenul nu este cunoscut pe scară largă în afara cercurilor științifice - dar conceptul pe care îl descrie este legat de modul în care comunitățile răspund dezastrelor. Groundtruthing înseamnă în esență date de verificare a informatiilor de la sateliți care orbitează pământul numai o dată pe zi. Într-o urgență de mediu rapidă, cum ar fi alunecările de teren sau exploziile vulcanice, datele trebuie actualizate în fiecare minut - nu în fiecare zi. Și aici vine vorba de implicarea cetățeanului în știință.



"Știința cetățeanului se întâmplă cu siguranță", a declarat Jason Jabbour, coordonator regional și consilier științific la UN Environment. "Are un potențial enorm." Astăzi, smartphone-ul a deschis posibilități de partajare a datelor mai mult ca niciodată. Odată cu apariția tehnologiilor 5G în marile orașe din întreaga lume, această tendință se va accelera.

"Avem toate aceste dispozitive și care colectează informații în timp real. Și aveți abilitatea de a colecta mai multe tipuri de informații specifice - nu aveți nevoie de multă pregătire pentru a contribui la procesul științific. "

Vorbind pe marginea Conferinței privind perspectiva globală a Mediului din 2018 din Singapore, el a subliniat legăturile dintre mediul ONU și miile de inițiative științifice ale cetățenilor care au apărut în întreaga lume. Inspirarea cetățenilor pentru a ajuta la informarea oamenilor de știință poate, spun experții, să-și îmbunătățească propria calitate a vieții și a copiilor lor.

Un beneficiu substanțial al științei cetățenilor, notează Jabbour, este legătura directă cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite legate de mediu și schimbările climatice. În loc să se bazeze pe guverne care să furnizeze date importante pentru înțelegerea schimbărilor climatice și apoi să depună eforturi în vederea atenuării eforturilor, cetățenii devin efectiv o scurtătură pentru a descoperi date exacte, relevante și actualizate la care se pot baza organizațiile multinaționale cum ar fi organizațiile de refugiați și grupurile de mediu.

NASA (Administrația Națională de Aeronautică și Spațială) fiind unul dintre cele mai respectate și mai de încredere depozite de date din lume, se află într-o poziție unică pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili la schimbările climatice.

NASA folosește metode inovatoare pentru a integra știința dintr-o varietate de surse, care este folosită nu numai ca o metodă de integrare a informațiilor la nivel comunitar, ci și ca metodă de verificare a datelor de pe teren prin satelit (groundtruthing).

Ca urmare, voluntarii pe teren, care colectează și analizează datele, au devenit o forță puternică în sprijinirea capturilor de date privind clima în întreaga lume, explică McClain. Prin aplicații dezvoltate special pentru cetățenii cei mai vulnerabili la schimbările climatice, NASA și partenerii locali conectează comunitățile cu datele care pot contribui la atenuarea condițiilor meteorologice din ce în ce mai grave. Folosindu-se de "picături de pin" și imagini din întreaga lume, NASA și colaboratorii acestora creează o imagine mai completă și mai receptivă a schimbărilor climatice și a atenuării dezastrelor.


Un alt proiect al NASA, Comunitățile și zonele cu risc intensiv, include regiunile cu insule mici, comunitățile de coastă și zonele montane înalte, care se confruntă cu vulnerabilități și expuneri deosebite la riscul de dezastru. Utilizând aplicații bazate pe știința cetățenilor, autoritățile pot monitoriza alunecările de teren și extinderea inundațiilor. Acest lucru a fost testat cu succes în Hampton Roads, Virginia, oraș care se confruntă cu o creștere a numărului de inundații cu schimbarea "Tides",  creștere rapidă și dezvoltare. Parteneriatul cu Institutul de Științe Marine din Virginia, au creat o aplicație numită "Prindeți regele", bazându-se pe mii de voluntari, pentru a face față întinderii mareelor ​​în fiecare an.

Un alt beneficiu al terenului, spune McClain, este acela că "știința cetățenilor împuternicește comunitatea să fie mai pregătită". Deoarece contribuie activ și se implică activ în procesul de colectare și analiză a datelor, cetățenii sunt mai implicați în acest rezultat, modul în care datele lor afectează viețile în propriile comunități. Zilele, orele, chiar și minutele de avertizare pot salva mii sau sute de mii de vieți. "Știința este adesea ceva care pare îndepărtat pentru unii oameni sau deconectat de la viața lor. Aplicația aduce știința mai strâns în casele acestor comunități. Este un instrument de educație, precum și un instrument de colaborare ", adaugă McClain.

A se vedea articolul integral pe: https://www.unenvironment.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu