vineri, 4 ianuarie 2019

4 ianuarie – Ziua Mondială Braille

4 ianuarie – Ziua Mondială Braille (alfabetul pentru nevăzători)


Recunoscută fiind de acum înainte, Ziua de 4 ianuarie a fost proclamată de Adunarea Generală ONU în noiembrie anul trecut, ca un mijloc de a asigura pe deplin drepturile omului persoanelor cu deficiențe de vedere și de a aduce limba scrisă în prim plan ca o condiție esențială privind promovarea libertăților fundamentale.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) raportează că persoanele cu deficiențe de vedere au mai multe șanse decât cei care au viziune completă să experimenteze rate mai ridicate de sărăcie și dezavantaje, ceea ce poate însemna o viață de inegalitate.

În întreaga lume, 39 de milioane de oameni sunt orbi, iar alte 253 de milioane dețin un fel de afectare a vederii. Pentru ei, limbajul Braille oferă o reprezentare tactică a simbolurilor alfabetice și numerice, astfel că oamenii orbi și persoanele cu deficiențe de vedere sunt capabili să citească aceleași cărți și periodice tipărite, care sunt disponibile în formă standard de text.

Șase puncte reprezintă fiecare literă, număr, chiar și simboluri muzicale și matematice, care permit comunicarea unor informații scrise importante pentru a asigura competența, independența și egalitatea.

Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități (CPRD) citează limbajul Braille ca mijloc de comunicare; și consideră că este esențial în educație, libertate de exprimare și opinie, acces la informații și incluziune socială pentru cei care o folosesc.

Pentru a promova societăți mai accesibile și mai incluzive, ONU a lansat anul trecut primul său raport emblematic privind handicapul și dezvoltarea, care coincide cu Ziua internațională a persoanelor cu handicap, pe care secretarul general António Guterres a cerut comunității internaționale să ia parte la completarea incapacități de includere.

"Să ne reafirmăm angajamentul de a colabora pentru o lume incluzivă și echitabilă, în care drepturile persoanelor cu handicap sunt pe deplin realizate", a spus el.

Națiunile Unite au lansat, recent, primul raport emblematic privind handicapul și dezvoltarea; publicate de, pentru și cu persoanele cu necesități speciale, în speranța de a promova societăți mai accesibile și care să includă dizabilități.

La 4 ianuarie s-a născut, în anul 1809, francezul Louis Braille, inventator al alfabetului tactil cu puncte în relief pentru persoane cu deficienţe de vedere, folosit şi astăzi de nevăzători. 
Louis Braille, născut la Coupvray, în 1809, și-a pierdut vederea la vârsta de trei ani, în urma unui accident. Remarcându-se prin rezultate foarte bune la învățătură, în ciuda handicapului său, a primit o bursă de la un nobil local, ajungând astfel la Școala pentru nevăzători din Paris a lui Valentin Hauy. Valentin Hauy a fost primul care a folosit metoda ștanțării hârtiei ca modalitate de a citi folosită de nevăzători. Metoda lui se baza pe reproducerea în relief a literelor obișnuite. Era o metodă greoaie și nu permitea scrierea de mână.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu