miercuri, 7 noiembrie 2018

Platforma Observatorul UNESCO privind dreptul la educație

Platforma Observatorul UNESCO privind dreptul la educație



Cunoașteți ce face ţara noastră când vine vorba de dreptul la educație? #righttoeducation
Educația ca drept fundamental al omului se află în centrul misiunii UNESCO și este cuprinsă în Declarația Universală a Drepturilor Omului (1948) și multe alte instrumente internaționale în domeniul drepturilor omului. Cu toate acestea, milioane de copii și adulți rămân lipsiți de oportunități educaționale, mulți ca urmare a factorilor sociali, culturali și economici.
Educația în sine este un drept de împuternicire și unul dintre cele mai puternice instrumente prin care copiii și adulții marginalizați din punct de vedere economic și social se pot ridica din sărăcie și pot participa pe deplin în societate.
Pentru a face acest lucru, trebuie să existe egalitate de șanse și acces universal. Instrumentele normative ale Organizației Națiunilor Unite și UNESCO prevăd obligații juridice internaționale care recunosc și dezvoltă dreptul fiecărei persoane de a beneficia de acces la educație de bună calitate. Acest cadru juridic este considerat de importanță majoră de către statele membre și comunitatea internațională pentru punerea în aplicare a dreptului la educație.
UNESCO sprijină statele să stabilească cadre juridice și politice solide naționale care să creeze fundamentul și condițiile pentru furnizarea și durabilitatea educației de calitate. La rândul lor, guvernele trebuie să fie trase la răspundere pentru a-și îndeplini obligațiile legale și politice de a oferi educație de bună calitate tuturor și de a pune în aplicare și monitoriza politicile și strategiile educaționale mai eficient.

👉Ce conține Platforma Observatorul UNESCO privind dreptul la educație. 
Bara de instrumente a platformei oferă următoarele opțiuni pentru a naviga în baza de date:

✔️Profiluri de țară/ profilurile țării furnizează informații detaliate despre:
☑️ ratificarea instrumentelor normative și statutul de monitorizare
a dreptului la educație, inclusiv a rapoartelor naționale, constituționale și legale.
☑️ politicile de educație ale țării selectate. Puteți selecta țările folosind harta interactivă sau lista țărilor.
✔️ Bibliotecă. Biblioteca conține aproximativ 1.000 de documente, printre care: constituțiile, legile, decretele statelor membre, precum și programele și planurile educaționale ale statelor membre. Puteți căuta în bibliotecă selectând o regiune a țării, un tip de document și / sau o limbă.
✔️ Instrumente de căutare
Sunt disponibile trei instrumente de căutare pentru a găsi informații în profilurile țării. Acestea vă permit să căutați:
☑️ statutul ratificărilor și monitorizarea instrumentelor normative
☑️ politicile educaționale
☑️ cuvinte cheie
A se vedea link-ul de mai jos privind explorarea platformei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu