Ziua Mondială a Mediului
Ziua Mondială a Mediului (World Environment Day) este sărbătorită, în fiecare an, pe data de 5 iunie. Această zi a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în anul 1972, cu prilejul Conferinței de la Stockholm privind Mediul, care s-a desfășurat în perioada 3-14 iunie și a reunit reprezentanți din 113 țări.
În decembrie 2015, în cadrul conferinței ONU privind clima care a avut loc la Paris, un număr de 195 de țări s-au angajat să limiteze încălzirea globală la cel mult două grade Celsius în raport cu perioada preindustrială, acesta fiind considerat un acord istoric. Astfel, la 12 decembrie 2015, după doi ani de negocieri, cele 195 de state au adoptat acest document care are 29 de articole și este considerat "un moment istoric de cotitură" în lupta împotriva schimbărilor climatice și împotriva încălzirii globale. Printre altele, acordul subliniază necesitatea dezvoltării economice durabile cu nivel scăzut al emisiilor de gaze cu efect de seră, ''în așa fel încât să nu se pună în pericol producția de alimente''.
Parlamentul a ratificat la 4 mai curent Acordul de la Paris privind schimbările climaterice semnat la 12 decembrie 2015, relatează MOLDPRES.
Potrivit documentului, Republica Moldova va contribui la reducerea, către anul 2030, a emisiilor totale naționale de gaze cu efect de seră cu cel puțin 67%, comparativ cu nivelul anului 1990. Acţiunile vor veni în susținerea eforturilor internaționale privind limitarea creșterii temperaturii medii globale. Conform documentului, devenind parte la Acord, R. Moldova va avea acces la fondurile oferite de către mecanismele financiare internaţionale.
#OBIECTIV13, #ActiuneAsupraClimei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu