luni, 12 aprilie 2021

Site-uri și publicații noi ale ONU

 Site-uri și publicații noi ale ONU

Buletin informativ al Bibliotecii Centrului Regional de Informații al Națiunilor Unite (UNRIC)

Raportul privind finanțarea dezvoltării durabile 2021

https://developmentfinance.un.org/fsdr2021


Pandemia COVID-19 a inversat câștigurile de dezvoltare pentru milioane de oameni din țările sărace, creând o lume și mai inegală, conform unui nou raport al ONU, publicat la 25 martie 2021. „Economia globală a cunoscut cea mai gravă recesiune din ultimii 90 de ani, cele mai vulnerabile segmente ale societăților afectate în mod disproporționat ”, a declarat Grupul operativ inter-agenții pentru finanțare în Raportul lor de finanțare pentru dezvoltare durabilă 2021, subliniind că s-au pierdut aproximativ 114 milioane de locuri de muncă, iar aproximativ 120 de milioane de oameni au fost scufundați în situații extreme de sărăcie. În timp ce un fond istoric de stimulare și recuperare de 16 trilioane de dolari eliberat de guvernele din întreaga lume au contribuit la evitarea celor mai grave efecte, mai puțin de 20% din acestea au fost cheltuite în țările în curs de dezvoltare. Până în ianuarie, toate, cu excepția celor nouă, dintre cele 38 de state care lansează vaccinuri erau țări dezvoltate. Înainte de COVID-19, aproximativ jumătate dintre țările cel mai puțin dezvoltate și alte țări cu venituri mici se aflau sub amenințarea dificultăților financiare. Împreună cu scăderea veniturilor din impozite, aceasta a condus ulterior la creșterea nivelului datoriilor. În cele mai sărace țări din lume, obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) ar putea fi împinse înapoi cu încă 10 ani, avertizează raportul. Raportul spune că sunt necesare acțiuni imediate pentru a aborda inegalitățile din ce în ce mai mari, pentru a reconstrui mai bine și pentru a preveni inversarea dezvoltării.

#OnlyTogether acceptă apelul global de echitate a vaccinurilor

https://www.onlytogether.art

Organizația Națiunilor Unite a lansat o nouă campanie globală, #NumaiÎmpreună, pentru a susține cererea de acces echitabil la vaccinurile COVID-19 din întreaga lume. Peste 2,5 milioane de oameni din întreaga lume au murit din cauza COVID-19. Vaccinurile COVID-19 vor opri oamenii să moară, vor preveni noi variante din economiile emergente, vor reaprinde și vor oferi cea mai bună speranță pentru a pune capăt pandemiei. Cel mai mare vaccin lansat în istorie este acum în curs de desfășurare, cu milioane de doze livrate în întreaga lume, prin eforturile COVAX, mecanismul global de echitate a vaccinurilor.

vezi și: https://news.un.org/en/story/2021/03/1087072

„Acțiuni pentru eroi”, un ghid - discuții cu copiii pentru a însoți citirea „Eroul meu ești tu, cum pot lupta copiii cu COVID-19!”

https://bit.ly/2Oneu04


Ghidul „Acțiuni pentru Eroi” este elaborat de Grupul de referință al Comitetului permanent inter-agenții pentru sănătate mintală și asistență psihosocială în situații de urgență pentru a însoți citirea cărții pentru copii „Eroul meu ești tu, cum pot lupta copiii cu COVID-19 !”. Cartea explică modul în care copiii se pot proteja pe ei înșiși, familiile și prietenii lor de coronavirus și cum să gestioneze emoțiile dificile atunci când se confruntă cu noua noastră realitate care se schimbă rapid. Cartea de povești a fost tradusă în peste 135 de limbi și s-au făcut adaptări multimedia. Este recomandat ca adulții să citească cartea de povești cu copiii, care îi îndrumă să poarte discuții inimă la inimă și îi educă despre cum să facă față factorilor de stres și modificărilor legate de COVID-19. Acesta explică modul în care adulții pot crea spații sigure pentru ca copiii să-și împărtășească în mod deschis sentimentele, inclusiv temerile și grijile, legate de coronavirus și frustrările din viața lor de cotidiană. Ghidul direcționează, de asemenea, adulții cu privire la modalitățile de promovare a acțiunilor pozitive pe care copiii le pot întreprinde pentru a se proteja pe ei înșiși și pe ceilalți.

 Orașe și Pandemii: Către un viitor mai corect, verde și sănătos (ONU-Habitat)

https://unhabitat.org/un-habitat-report-on-cities-and-pandemics-towards-a-more-just-green-and-healthy-future


Noul raport ONU demonstrează modul în care orașele pot reduce impactul viitoarelor pandemii și pot deveni mai echitabile, sănătoase și ecologice. Zonele urbane au fost în fruntea crizei COVID-19, cu 95% cazuri în primele luni. Zonele urbane s-au confruntat cu o criză de sănătate publică în schimbare rapidă, împreună cu provocări în transportul public, creșterea nevoilor de apă și salubrizare, utilizarea spațiilor publice și consecințele economice ale blocărilor. În ciuda acestor presiuni, multe guverne locale și lideri ai comunității au răspuns rapid și eficient pentru a preveni răspândirea pandemiei și a atenua efectele acesteia, făcând primii pași către o accelerare a redresării. Pe baza documentației a peste 1.700 de orașe și a unei analize politice bine fundamentate, Raportul ONU-Habitat oferă atât dovezi empirice privind starea orașelor, cât și recomandări pentru acțiuni pentru o recuperare durabilă.

 COVID-19: Cum vor merge băncile europene? (FMI)

https://www.imf.org/en/Publications/Departmental-Papers-Policy-Papers/Issues/2021/03/24/COVID-19-How-Will-European-Banks-Fare-50214

O recuperare robustă după COVID-19 va depinde de băncile care au capital suficient pentru a furniza credite. În timp ce majoritatea băncilor europene au intrat în pandemie cu niveluri puternice de capital, acestea sunt extrem de expuse sectoarelor economice puternic afectate de pandemie. Un nou studiu FMI evaluează impactul pandemiei asupra capitalului băncilor europene prin efectul său asupra profitabilității, calității activelor și expunerilor la risc. Abordarea diferă de alte studii recente - realizate de Banca Centrală Europeană și Autoritatea Bancară Europeană - deoarece încorporează sprijin politic acordat băncilor și debitorilor. De asemenea, încorporează estimări granulare ale suferinței sectorului corporativ și examinează un număr mai mare de țări și bănci europene.

 COVID-19 și comerțul electronic: o analiză globală (UNCTAD)

https://unctad.org/webflyer/covid-19-and-e-commerce-global-review


În anii următori, ne vom uita înapoi la 2020 ca momentul care a schimbat totul. Pe fondul încetinirii activității economice, COVID-19 a condus la o creștere a comerțului electronic și a accelerat transformarea digitală. Pe măsură ce blocările au devenit noul normal, companiile și consumatorii au devenit din ce în ce mai „digitale”, oferind și achiziționând mai multe bunuri și servicii online, crescând cota comerțului electronic din comerțul cu amănuntul global de la 14% în 2019 la aproximativ 17% în 2020. Aceste și alte descoperiri sunt prezentate într-un nou raport, publicat la 15 martie 2021, de către UNCTAD și eTrade pentru toți partenerii, reflectând asupra puternicelor transformări ale industriei globale și regionale înregistrate pe tot parcursul anului 2020.

 

Buletin de supraveghere COVID-19

https://www.euro.who.int/en/health-topics/health-emergencies/coronavirus-covid-19/joint-ecdc-whoeuro-weekly-surveillance-report-current-issue

Primul buletin săptămânal comun de supraveghere COVID-19 a fost lansat la 19 martie 2021 de OMS / Europa și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Pentru prima dată, atât datele de supraveghere, cât și cele de vaccinare pe COVID-19 în toate țările și teritoriile regiunii europene ale OMS sunt accesibile pe o singură platformă. Buletinul de supraveghere COVID-19 va fi publicat săptămânal, prezentând datele raportate de țară pentru săptămâna anterioară fiecărei publicații.

Cum Covid-19 schimbă lumea: o perspectivă statistică, Volumul III

https://data.unicef.org/resources/how-covid-19-is-changing-the-world-a-statistical-perspective-volume-iii/


De la lansarea primului volum în mai 2020, pandemia COVID-19 a continuat să se dezlănțuie în întreaga lume. Până la jumătatea lunii martie 2021, țările din întreaga lume au raportat peste 123 de milioane de cazuri - o creștere de aproape cinci ori față de volumul anterior al acestui raport - și peste 2,7 milioane de decese atribuite bolii. Și în timp ce noi cazuri de cazuri sunt în creștere din nou, comunitatea globală de sănătate a administrat deja aproape 400 de milioane de doze de vaccinuri, oferind în sfârșit niște semne de speranță și progres. Pandemia continuă să prezinte provocări descurajante pentru guverne și organizații internaționale. Mai mult ca oricând, lumea are nevoie de date și statistici fiabile și de încredere pentru a informa aceste decizii importante. Acest raport actualizează unele dintre tendințele globale și regionale prezentate în primul și al doilea volum și oferă o imagine a modului în care COVID-19 continuă să afecteze lumea de astăzi în mai multe domenii.

Volumul I: https://unstats.un.org/unsd/ccsa/documents/covid19-report-ccsa.pdf

Volumul II: https://unstats.un.org/unsd/ccsa/documents/covid19-report-ccsa_vol2.pdf

 Set de instrumente pentru sănătate mintală și suport psihosocial pentru adulții mai în vârstă în timpul pandemiei COVID-19 (IASC)

https://interagencystandingcommittee.org/iasc-reference-group-mental-health-and-psychosocial-support-emergency-settings/living-times-mental-health-and-psychosocial-support-toolkit-older-adults-during- covid19

Acest set de instrumente a fost dezvoltat de Grupul de referință al Comitetului permanent inter-agenții pentru sănătate mintală și sprijin psihosocial în situații de urgență (IASC MHPSS RG). Această resursă include postere cu mesaje cheie pentru adulții în vârstă despre cum să aibă grijă de bunăstarea lor și cum pot oferi sprijin celor din jur în timpul pandemiei COVID-19 și nu numai. Include instrucțiuni pentru facilitatorii de sănătate mintală și de sprijin psihosocial (MHPSS) cu privire la modul de a purta conversații ghidate cu adulții în vârstă folosind aceste postere. Afișele se bazează pe secțiunile de îndrumare pentru adulții mai în vârstă din IASC Interim Briefing Note Abordarea sănătății mintale și aspectele psihosociale ale focarului COVID-19 și Ghidul IASC privind considerațiile operaționale pentru sănătatea mintală multisectorială și programele de sprijin psihosocial în timpul pandemiei COVID-19.

Producerea acestui set de instrumente a presupus un proces de dezvoltare iterativ și participativ, care a început cu testarea pilot pentru a înțelege ce stil de ilustrații și modele au funcționat cel mai bine pentru adulții mai în vârstă. Un total de 199 de adulți în vârstă cu vârste cuprinse între 60 și 90 de ani, din 51 de țări, au furnizat contribuții la proiectare și conținut prin intermediul unui sondaj online și al unui număr de consultări cu focus grupuri. Pe baza acestui feedback, IASC MHPSS RG a revizuit afișele și a dezvoltat acest ghid al facilitatorului printr-un grup tematic ad-hoc, în strânsă colaborare cu agenții specializate în bunăstarea adulților în vârstă, inclusiv colegii din Federația Internațională pentru Îmbătrânire, HelpAge International și Alzheimer Disease International. Procesul a fost o colaborare inter-agenție unică între experți din diferite discipline, inclusiv demență, îmbătrânire și dizabilități. Prin intermediul unei rețele de grupuri de lucru tehnice MHPSS la nivel de țară, afișele au fost apoi testate cu 80 de adulți mai în vârstă dintr-o gamă largă de țări, pe baza locației geografice și a diferitelor grupuri de venituri și contexte. Această fază de testare a inclus adulții mai în vârstă care trăiau în medii umanitare dintr-un total de 10 țări. Acesta este un instrument care trebuie utilizat de către toți respondenții COVID-19 și cei umanitari pentru a ajuta la tratarea sănătății mintale și a bunăstării psihosociale a adulților în vârstă ca prioritate.

Rețele sociale și COVID-19: un studiu global al interacțiunii de criză digitală între Gen Z și Millennials

https://covid19-infodemic.com/assets/download/Social_Media_COVID19_Key_Insights_Document.pdf

Tablou de bord interactiv: https://covid19-infodemic.com/#about-study

Dezvoltarea pandemiei COVID-19 a demonstrat modul în care răspândirea dezinformării, amplificată pe rețelele de socializare și alte platforme digitale, se dovedește a fi la fel de mult o amenințare pentru sănătatea publică globală ca și virusul în sine. Progresele tehnologice și social media creează oportunități pentru a menține oamenii în siguranță, informați și conectați. Cu toate acestea, aceleași instrumente permit și amplifică infodemia actuală care continuă să submineze răspunsul global și pune în pericol măsurile de control al pandemiei. Deși tinerii sunt mai puțin expuși riscului de boli severe din cauza COVID-19, ei reprezintă un grup cheie în contextul acestei pandemii și participă la responsabilitatea colectivă de a ne ajuta să oprim transmiterea. De asemenea, acestea sunt cele mai active online, interacționând zilnic cu un număr mediu de 5 platforme digitale (cum ar fi, Twitter, TikTok, WeChat și Instagram). Pentru a înțelege mai bine modul în care tinerii adulți se implică în tehnologie în timpul acestei crize globale de comunicare, a fost realizat un studiu internațional, care a acoperit aproximativ 23.500 de respondenți, cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani, din 24 de țări de pe cele cinci continente. Cu datele colectate de la sfârșitul lunii octombrie 2020 până la începutul lunii ianuarie 2021, rezultatele oferă informații esențiale despre locul în care Gen Z și Millennials caută informații COVID-19, în care au încredere ca surse credibile, conștientizarea și acțiunile lor în legătură cu știrile false și care sunt preocupările lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu