miercuri, 5 august 2020

Obiectivul Global al lunii august– Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 12: Consumul & producția responsabilă. Asigurarea unor tipare de consum şi producţie durabile

Obiectivul Global al lunii august– Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 12: Consumul & producția responsabilă.  Asigurarea unor tipare de consum şi producţie durabile

Consumul și producția la nivel mondial - o forță motrice a economiei globale - se bazează pe utilizarea mediului și a resurselor naturale într-un mod care continuă să aibă impacturi distructive pe planetă. Progresul economic și social în ultimul secol a fost însoțit de degradarea mediului care pune în pericol însăși sistemele de care depinde dezvoltarea noastră, supraviețuirea noastră.

Iată câteva fapte și cifre:

În fiecare an, aproximativ o treime din totalul produselor alimentare - echivalentul a 1,3 miliarde de tone în valoare de aproximativ 1 trilion de dolari - ajunge să putrezească în coșurile consumatorilor și comercianților cu amănuntul sau se strică din cauza practicilor precare de transport și recoltare.

Dacă oamenii din întreaga lume ar trece la becuri eficiente din punct de vedere energetic, lumea ar economisi 120 miliarde USD anual.

În cazul în care populația globală va ajunge la 9,6 miliarde până în 2050, echivalentul a aproape trei planete ar putea fi necesar pentru a furniza resursele naturale necesare pentru a menține stilul de viață actual.

Pandemia COVID-19 oferă țărilor o oportunitate de a construi planuri de recuperare care vor inversa tendințele actuale și ne vor schimba modelele de consum și producție spre un viitor mai durabil.

Consumul & producția durabilă pot contribui în mod substanțial la reducerea sărăciei și la tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon și verde.

Din cauza dependenței sale mari de sectorul agroalimentar, reducerea amprentei ecologice a activității economice și umane și managementul eficient al resurselor naturale naționale sunt esențiale pentru Moldova. Țara duce lipsă de un sistem integrat de gestionare a deșeurilor și substanțelor chimice, în conformitate cu cerințele internaționale. Această problemă este și mai acută în regiunile rurale, unde nu sunt destule locuri pentru stocarea deșeurilor. Activitatea Republicii Moldova în vederea realizării Obiectivului 12 ține de producerea unei schimbări spre o cale durabilă la nivel de politici, business și populație. Industriile și afacerile vor fi încurajate să adopte o producere eficientă din punct de vedere al resurselor și să partajeze responsabilitatea pentru eliminarea deșeurilor și poluanților toxici. Între timp, populația trebuie să-și conștientizeze responsabilitatea cu privire la consumul de bunuri economice și resurse naturale și să reducă generarea deșeurilor și să majoreze reciclarea. Sinergia și participarea tuturor actorilor în acest lanț de producere-consum va salva și conserva resursele naturale și va reduce paguba ecologică cauzată de creșterea economică.

Pentru mai multe informații accesați aici: http://bit.ly/1ILTv92


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu