duminică, 2 iunie 2019

Expoziția de carte cu genericul „ Vreau să zâmbesc”

   Expoziția de carte cu genericul „ Vreau să zâmbesc”

Ziua internaţională a ocrotirii copilului este sărbătorită în Moldova şi în alte aproximativ 50 de ţări, la data de 1 iunie. De asemenea, o zi dedicată copilului este celebrată la date diferite în peste 100 de state. 
“Copii sunt conştiinţa omenirii şi ea are obligaţia să asigure copilul cu tot ce are mai bun”, se menţionează în unul din cele zece principii ale Declaraţiei Drepturilor Copilului, adoptată de Adunarea Generală a ONU în anul 1959.
Nu există limite de vârstă când vine vorba de a sărbători Ziua Copilului. Oricare dintre noi, copil sau adult, are voie să se simtă copil şi chiar este necesar ca macăr o dată pe an să lăsăm în urmă problemele de zi cu zi, să zâmbim curat şi să simţim că ludicul înfloreşte în inimile noastre.
Copiii nu trebuie să fie neglijaţi nicicând, căci ei sunt cei care ne fac de multe ori ziua mai bună şi pentru care ajungem la un moment dat să trăim. De ziua lor aceştia merită o atenţie deosebită pentru a şti că au anumite drepturi, că sunt importanţi.
Fiecare copil are dreptul să crească într-un mediu familial favorabil și afectuos.
Fiecare copil are dreptul la protecţie. În Republica Moldova, UNICEF consolidează sistemele naţionale de protecţie a copilului, în special în domeniile separării de familie, accesului la justiţie și protecţiei împotriva violenţei, abuzului și exploatării. 
Să rămâi copil în suflet toată viața, aceasta, este una din condițiile principale a unui om fericit.
Copilăria e neprihănită, e irepetabilă, deaceea s-o iubim, ocrotim, s-o protejăm și s-o trăim din plin.
Despre toate acestea vă vor „vorbi” documentele, imaginile ce sunt expuse în acces liber in cadrul expoziției.
Expozția cuprinde aproximativ 55 de documente din diferite domenii, precum sociologie, drept, pedagogie, medicină desprinse din colecțiile secției Lectura publică - Biblioteca Națională a RM și colecției ONU din cadrul Bibliotecii Naționale. Să aveți o copilărie fericită – este dreptul fiecărui copil!Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu