sâmbătă, 9 martie 2019

Declarația pentru Ziua Internațională a Femeii de către Phumzile Mlambo-Ngcuka, Subsecretar general al ONU și director executiv al UN Women

Declarația pentru Ziua Internațională a Femeii de către Phumzile Mlambo-Ngcuka, Subsecretar general al ONU și director executiv al UN Women

Ziua Internaţională a Femeii, marcată în fiecare an la 8 martie, este, potrivit ONU, un prilej pentru a sărbători actele de curaj şi hotărâre ale femeilor obişnuite care au jucat un rol extraordinar în istoria ţărilor şi comunităţilor lor, de a reflecta asupra progreselor înregistrate şi de a cere schimbări.

#ZiuaFemeii2019: Gândiți-vă la egal, construiți inteligent, inovați pentru schimbare"

Tema din acest an pentru Ziua Internațională a Femeii, "Gândiți-vă la egal, construiți inteligent, inovați pentru schimbare" pune inovația în centrul eforturilor de a reflecta nevoile și punctele de vedere ale femeilor și fetelor și de a rezolva barierele în calea serviciilor și oportunităților publice.

În declarația "Gândiți-vă la egal, construiți inteligent, inovați pentru schimbare", Phumzile Mlambo-Ngcuka face un apel către toți oamenii privind utilizarea și dezvoltarea tehnologiilor și inovațiilor pentru a promova egalitatea de gen. 



Într-o perioadă în care inovația, modelarea și schimbarea este dominantă, modul în care oamenii trăiesc în fiecare parte a lumii, noi trebuie să fim bine intenționați în privința utilizării și dezvoltării tehnologiilor și inovațiilor pentru a avea un impact pozitiv asupra vieții femeilor și fetelor. Asta înseamnă, că trebuie să vă asigurați că sunteți nu numai consumatori de inovații, dar să luați și locul inovatorilor. Prin implicarea tehnologiilor și inovațiilor, atât proiectarea cât și executarea soluțiilor, acestea pot să răspundă nevoilor unice ale femeilor și fetelor, de la crearea muncii decente până la furnizarea de produse, servicii și infrastructură pentru femei în toate domeniile vieții. 


Distanțele nu mai trebuie să fie o problemă de excludere atunci când tehnologia banilor mobili și plățile digitale pot aduce beneficii sociale și celor mai îndepărtate gospodării. Lipsa drumurilor nu trebuie să împiedice accesul pacienților la medicamentele de salvare, cu invenții inteligente, cum ar fi, spre exemplu, folosirea dronei de 15 ani a nigerianului Eno Ekanem, care face picături în zonele rurale, controlate prin mesaje SMS.

Lipsa luminii electrice nu a împiedicat-o pe moașa Lorina Karway să transmită bebeluși pe timp de noapte în părțile îndepărtate ale Liberiei; ea improviza folosind lumina telefonului ei. Acum, însă, lămpile solare simple și ieftine, realizate de femei, au adus o soluție creativă și durabilă pentru Lorina și la mai multe centre de sănătate și case individuale care anterior nu aveau acces la infrastructura energetică. Această invenție importantă care facilitează accesul la energia regenerabilă modernă poate fi dezvoltată în continuare pentru a fi mai ușor de manevrat și de utilizat.

Gândirea proaspătă și relevantă a femeii aduce, de asemenea, schimbări transformative la infrastructura utilizată la scară largă, atât fizică, cât și virtuală. 
Proiectul mare de energie solară "Senergy" din Dakar, Senegal, a atras atenția femeilor asupra dezvoltării, oferind beneficii comune, cum ar fi modernizarea școlii locale, finanțarea unei asociații de microcredite pentru a promova afacerile femeilor în zona locală și premise pentru unitate de maternitate. Viziunea premiată a arhitectului sirian Marwa al-Sabouni pentru reamenajarea cartierului Baba Amr, Homs, include modalități de restabilire a cooperării, coeziunii sociale și a unui sentiment de identitate după devastarea războiului.

Inovația și tehnologia reflectă designerii și factorii de decizie. Știind că algoritmii determină din ce în ce mai mult selecția și răspunsul, trebuie să reacționăm la dovezile în creștere în care femeile au fost lăsate în mod obișnuit din datele pe care se iau deciziile. "Datele mari" reprezintă doar un sprijin fiabil pentru luarea deciziilor dacă se bazează pe un set de informații imparțiale.

Grupurile care sunt subreprezentate și marginalizate pe baza rasei, etnicității, orientării sexuale sau statutului socio-economic trebuie, de asemenea, să aibă posibilitatea de a crea și de a oferi feedback cu privire la ceea ce este creat de alții. Aceasta ar putea fi o planificare urbană care proiectează siguranța navetei sau a pietonilor cu măsuri simple, cum ar fi o iluminare mai bună și căile de mers pe jos, care reflectă datele cu zgomot redus despre zonele cu atacuri sau zone de hărțuire. Sau ar putea fi construcții de toaletă care să susțină nevoile femeilor de gestionare a perioadelor. Sau utilizarea biometricilor ca ID pentru a înlocui documentele oficiale de înregistrare pe care multe femei le-ar putea să nu le aibă sau să le controleze. În oricare dintre aceste scenarii, inovarea și tehnologia cu perspectivă de gen sunt esențiale pentru eliminarea barierelor și pentru accelerarea progresului în ceea ce privește egalitatea de gen.

Coaliția noastră pentru schimbări globale în domeniul inovării aduce reprezentanților din sectorul privat, din mediul academic și din instituțiile fără scop lucrativ să dezvolte piața inovării pentru a lucra mai bine pentru femei și pentru a accelera realizarea egalității de gen și a responsabilității femeilor.

Femeile și fetele trebuie să aibă oportunități de a contribui la realizarea unor schimbări reale și de a contribui la modelarea politicilor, serviciilor și infrastructurii care le afectează viața. Așa cum am văzut de la recentele marșuri pentru acțiuni climatice în Europa și în alte părți - sunt gata să facă acest lucru.

Când punem accentul pe cei care sunt cel mai puțin auziți și cei mai puțin vizibili - indivizii sau acei sute de milioane de muncitori din sectorul informal care în prezent au puțin sau deloc prezență în planificarea oficială sau protecție financiară care îi va susține în rău , îngrijirea copiilor sau vârsta înaintată - abordăm unele dintre cele mai profunde probleme sociale și putem face progresul pe care dorim să-l vedem.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu