luni, 10 septembrie 2018

Saptamana Globala 2018

Săptamâna Globală a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă 22-29 septembrie 2018


Mai mult de 30 de evenimente au fost deja confirmate în paralel cu Adunarea Generală a ONU, ce va avea loc în septembrie curent.

Planurile privind Saptamana Globala 2018 au fost anuntate astazi pentru a treia saptamana anuala de actiune in cadrul careia Organizatia Natiunilor Unite si partenerii din intreaga lume se reunesc pentru a impulsiona actiunile, a creste gradul de constientizare si de a tine seama de lideri pentru a accelera progresul catre Obiectivele Dezvoltarii Durabile SDG-uri), cunoscute și sub numele de Obiectivele globale.

Saptamana globala a obiectivelor a fost lansata in 2016 de catre partenerii fondatori Proiectul Toti, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) si Fundatia Natiunilor Unite pentru a oferi o umbrela de branding concentrata ODD-lor pentru principalele convocari, atat in interiorul cat si alaturi de Adunarea Generala a ONU. A crescut în fiecare an și continuă să recruteze mai mulți parteneri în construirea până în 2020, o piatră de hotar esențială pentru agenda de obiective.

Cu scopul de a coincide cu Adunarea Generală a ONU, Săptămâna globală a obiectivelor va avea loc în perioada 22-29 septembrie, cu evenimente care au loc în New York și în întreaga lume. Toate activităţile vor fi conectate prin intermediul rețelelor sociale folosind hashtag-ul #GlobalGoals. În 2017, conversația din jurul ODD-urilor în timpul Adunării Generale a ONU a ajuns la 150 de milioane de persoane, cu aproape 4 miliarde de social media combinate și impresii media și peste 2 milioane de acțiuni întreprinse. Săptămâna se va desfășura din nou în paralel cu săptămâna climatică NYC, intensificând drumul spre progres către obiective.
Anunțul vine ca liderii care au încheiat săptămâna trecută cel de-al șaselea Forum Politic la nivel înalt (HLPF), care a cuprins 46 de țări, mai mult decât oricând, raportând progresele înregistrate în atingerea obiectivelor globale. HLPF a subliniat că, deși se înregistrează progrese pozitive, nu este suficientă viteza de realizare a obiectivelor până în 2030. Prin urmare, este mai important decât oricând atât liderii publici, cât și liderii mondiali să-și reafirme angajamentul față de agenda de obiective.

Amina J. Mohammed, secretar general adjunct al ONU, a declarat: "Săptămâna globală a țărilor solicită acțiuni colective, creativitate, inovare și angajamentul de a furniza ODD-urile pentru toată lumea, peste tot. Ultimele două săptămâni de la Națiunile Unite au arătat progresele realizate de toate țările. Cu toate acestea, trebuie să facem mult mai mult în toate circumscripțiile, la toate nivelurile de pretutindeni".

Richard Curtis a adăugat, "În 2020 vom fi o treime din drum prin ODD-uri. Doar doi ani pentru a merge la acea etapă crucială - acum este momentul să inspirați oamenii să acționeze și să preseze liderii lumii pentru a atinge obiectivele stabilite: un plan riguros pentru a ne face prima generație, pentru a pune capăt sărăciei extreme, ultima generație care va fi amenințată de schimbările climatice - și generația cea mai hotărâtă să pună capăt nedreptății și inegalității ".

Cu peste 30 de evenimente deja confirmate, săptămâna este pe cale să fie cea mai mare săptămână de obiective globale. În plus față de convențiile semnificative ale ONU, săptămâna va cuprinde noi evenimente, cum ar fi primul summit al învățământului WISE și întoarcerea unor întâlniri concentrate pe obiective de la organizatori precum Fundația Bill & Melinda Gates și Global Citizen. Organizații precum Forumul Economic Mondial, Bloomberg și Compactul Global al ONU vor include o participare puternică din partea sectorului privat și vor explora oportunitățile parteneriatelor public-privat în atingerea obiectivelor globale. 

Kathy Calvin, președinte și CEO al Fundației ONU, a declarat: "Obiectivele de dezvoltare durabilă prezintă atât o viziune îndrăzneață pentru un viitor mai bun, cât și o provocare pentru acțiunile colective pentru atingerea obiectivelor. Saptamana Globala este un raspuns la aceasta provocare - crearea de oportunitati pentru partenerii din mai multe domenii diferite de a lucra impreuna pentru a aduce schimbarea".
Puterea de colaborare se află în centrul Săptămânii globale, organizațiile și persoanele din întreaga guvernare, sectorul privat, societatea civilă, mass-media și ONU se reunesc pentru a cultiva idei, a identifica soluții și a genera parteneriate semnificative pentru obiectivele globale.

Achim Steiner, Administrator al PNUD, a declarat: "Săptămâna cu obiective globale este o invitație către oamenii din întreaga lume pentru a celebra ceea ce ne unește. Fie ca indivizi, familii, comunități sau țări - toată lumea este binevenită să devină parte a acestei mișcări globale dedicată viitorului nostru comun. Saptamana cu obiectivele globale conecteaza milioane de oameni si nenumarate initiative care se angajeaza sa faca diferenta. "

Evenimentele săptămânii globale ale obiectivelor din 2018 includ:

  1. Summit-ul inovării mondiale pentru revoluțiile de învățare ale educației, 22 septembrie
  2. Summitul Poporului Global, 22 septembrie
  3. Summitul Bunăstării Sociale, 23 septembrie
  4. Recepție globală, 23 septembrie
  5. Summit-ul privind impactul dezvoltării durabile a Forumului Economic Mondial, 24-25 septembrie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu