vineri, 20 octombrie 2017

Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2017

Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2017

Data evenimentului  23 – 29 octombrie 2017


#DeschispentruaatingeObiectiveledeDezvoltareDurabilă

Biblioteca Naţională a Republicii Moldova se alătură Campaniei de promovare „Deschis pentru a...” care este organizată în cadrul parteneriatului între  Programul EIFL-OA Moldova al Consorțiului REM (Resurse Electronice pentru Moldova) şi Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM), organizată în cadrul evenimentului global Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2017 (Open Access Week), ajuns la a zecea ediţie. Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis în acest an va avea loc în perioada 23 – 29 octombrie. Tema declarată pentru acest an – Deschis pentru a…”.
Deschis pentru a …” – tema din acest an este o invitație de a răspunde la întrebarea cu privire la beneficiile concrete care pot fi obținute prin punerea la dispoziție în mod deschis a rezultatelor științifice. „Deschis pentru a …” servește prompt pentru a trece dincolo de a vorbi despre deschidere în sine și de a se concentra asupra a ceea ce permite deschiderea – într-o disciplină concretă, într-o anumită instituție sau într-un context specific; apoi să luăm măsuri pentru a realiza aceste beneficii. Deschis pentru a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. Deschis pentru a permite participarea mai echitabilă la cercetare. Deschis pentru a îmbunătăți sănătatea publică. Deschis pentru a fi accesibil. Acestea sunt doar câteva exemple privind modul în care se poate răspunde la această întrebare.
Acţiuni ale BNRM în cadrul Săptămânii Internaţionale a Accesului Deschis:
1.    Participarea în cadrul Mesei rotunde „Vizibilitatea internă și internațională a conținutului științific digital”, organizată de Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale în colaborare cu Consorțiul REM (Resurse Electronice pentru Moldova), care va avea loc la Academia de Studii Economice a Moldovei, la 26 octombrie 2017, cu începere de la ora 10.00.
2.     Organizarea Atelierului de lucru: “BNRM – deschidere pentru Accesul Deschis”, 23 octombrie, orele 10:00. Bloc II, Centrul de  Formare Continuă.
3.     Organizarea Atelierului de lucru: “Resurse în Acces Deschis: Acces şi utilizare”, 27 octombrie, orele 14:00. Bloc II, Centrul de  Formare Continuă.
4.     Organizarea Atelierului educaţional – informativ “Educație pentru o viață sănătoasă”, adresat liceenilor, studenţilor, 26 octombrie, orele 13:00, Bloc central, et. 2. Centrul de Informare ONU al BNRM.
5.     Prezentarea şi difuzarea materialelor informative şi promoţionale privind accesul deschis: anunţ pe pagina WEB a bibliotecii, avize pe panourile informative ale instituţiei, prezentări pe monitorul din hol, bloc central.
6.     Organizarea expoziţiei de publicaţii privind Accesul Deschis, Centrul de Informare ONU.

Vezi mai multe pe: www.bnrm.md


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu